Independent Türkçe''nin haberine göre, ABD''de bir yıl ömür biçilen Hindistanlı kadın, bir klinik deneyde yer almasının ardından şimdi tamamen kanserden kurtuldu. 51 yaşındaki Jasmin David''e, meme ucunda bir yumru bulunduktan sonra Kasım 2017''de agresif bir meme kanseri türü teşhisi konmuştu.
Kanserin akciğerlerine, göğüs kemiğine ve lenf bezlerine yayıldığını öğrendiğinde hastaya bir yıl ömür biçilmişti. David takip eden 6 ay boyunca kemoterapi görmüş ve Nisan 2018''de mastektomi olmuştu. Devamında 15 kür radyoterapi almış ve kanserden arınmıştı.
Ancak Ekim 2019''da taramalarda David''in vücudunda birden fazla lezyon görülmüş, yani kanser geri dönmüştü. David daha sonra, bir klinik deneye katılmaya karar verdi. Deneyde David''e her üç haftada bir vücuduna enjekte ettiği Atezolizumab adlı immünoterapi ilacıyla birlikte deneysel bir ilaç verildi.
Deneyde geçen iki yıldan sonra, iki çocuk annesi kadının bir kez daha kanserden kurtulduğu ilan edildi.
YAN ETKİLERİ KORKUNÇ
Manchester Evening News''e konuşan David, deneyin kendisi açısından işe yarayıp yaramayacağından emin olmadığını, ancak "Başkalarına yardım etmesini ve vücudunu bir sonraki nesil için kullanmasını sağlayan bir şey" olarak gördüğünü söyledi.
David, baş ağrısı ve yüksek ateş gibi "korkunç" yan etkilerden mustarip olduğunu da belirtti. Kanseri yenen kadın, "Noel''de hastanedeydim ve epey kötüydüm. Sonra çok şükür tedaviye iyi yanıt vermeye başladım" diye ekledi.
İki buçuk yıl önce bunun sonum olduğunu düşünüyordum ama şimdi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Nisan ayında ailemi görmek için gittiğim Hindistan''dan döndükten sonra hayatımda bir değişiklik oldu. Erken emekli olmaya, hayatımı Tanrı''ya ve tıp bilimine şükran duyarak sürdürmeye karar verdim. Ailem bu kararımı çok destekledi.
David Aralık 2023''e kadar tedaviyi sürdürecek. Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Merkezi''ne göre, her yıl yaklaşık 55 bin 920 kişiye meme kanseri teşhisi konuyor. Bu kanserde hayatta kalma oranı yüzde 76.
Klinik deneyin lideri ve The Christie onkoloğu Profesör Dr. Fiona Thistlethwaite, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Jasmin''in bu kadar iyi bir sonuç elde etmesinden gerçekten memnunuz. The Christie''de daha fazla kişiye fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek için sürekli yeni ilaçlar ve tedaviler deniyoruz."
The Christie Ulusal Sağlık Hizmeti Vakfı, Manchester''daki Christie Hastanesi''ni yönetiyor ve emsalleri arasında Avrupa''daki en büyük kanser tedavi merkezlerinden biri.