Hilmi Özkök hakkında mutlaka dava açılmalıdır

Hilmi Özkök hakkında mutlaka dava açılmalıdır

Hilmi Özkök hakkında mutlaka dava açılmalıdır

AVUKAT Tolga Akalın, “Darbe planlarından haberdar olduğu halde gereğini yapmayan emekli Hilmi Özkök hakkında suç duyurusunda bulunulmalı” dedi.


Özkök hakkında işlem yapılmalı
Avukat Tolga Akalın, “Darbe planlarından haberdar olduğu halde gereğini yapmayan emekli Hilmi Özkök hakkında suç duyusunda bulunulmalıdır” dedi

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen tek Genelkurmay Başkanı olan emekli Hilmi Özkök’ün, darbe planlarından haberdar olduğunu söylediği halde gereğini yapmamasına tepkiler sürüyor. Ümraniye davası avukatlarından Tolga Akalın, soruşturmayı yürüten savcıların, Özkök hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi. Emekli Hilmi Özkök’ün, Üçüncü Ümraniye iddianamesinde “tanık” sıfatıyla verdiği ifadelerle ilgili tartışmalar büyüyor. Görev süresince Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan Ergenekon konusunda kayıtlı bir evrak almadığını öne sürerek MİT’i zan altında bırakan Özkök’ün, 4 darbe planı konusunda ’sadece Ayışığı ve Yakamoz adlı planlardan 2004 yılı bahar aylarında haberinin olduğunu’söylediği halde ’şüyuu vukuundan beter’ diyerek gereğini yapmamasına tepki gösteren Akalın şunları söyledi:

Savcılar harekete geçmeli
“Özkök, Ümraniye soruşturmasını yürüten savcıların ’darbe icra başlangıcı’olarak nitelendirdiği süreci, ’darbe tasavvuru’olarak nitelendiriyor. Eğer Özkök, süreci ’darbe icra başlangıcı’olarak görseydi 5237 sayılı Türk    Ceza Kanunu’nun (TCK) 279. maddesi gereğince sorumluluğu olacağından kendisi bu konuda doğrudan suç duyurusunda bulunmalıydı. Şayet, soruşturma savcıları süreci ’darbe icra başlangıcı’olarak nitelendiriyorlarsa, bu durumda Özkök hakkında TCK’nın 279. maddesi kapsamında işlem yapılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmaları gerekiyor.”

Açıklamaları çelişkili
Özkök’ün, MİT Müsteşarı’nın zaman zaman tarafına bazı bilgiler ve kayıtsız belgeler verdiğini ancak hatırladığı kadarıyla kendisine Ergenekon olarak sözü edilen örgütle ilgili arşivlere geçecek mahiyette kayıtlı bir evrak verilmediğini anlattığını hatırlatan Akalan, “Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı, 10 Temmuz 2003 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı için hazırladığı Ergenekon kitapçığını bizzat Genelkurmay Başkanı’na teslim ettiğini mahkemeye bildirmişti. Bu kitapçığın içinde iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü hem isim hem de şematik olarak tanımlanıyor. Bu Özkök’ün beyanları ile MİT açıklamaları arasında ağır bir çelişki olduğunu da gösteriyor” tespitini yaptı.


Tasavvur suç oluşturmaz
İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi’ne göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Cumhuriyeti koruma ve kollama görevi olduğunu hatırlatan Ümraniye davası avukatlarından Tolga Akalın, “ Cebren siyasi otoriteyi tadil edecek fiillerin icrasına başlamadıkları müddetçe tasavvur oluşturmaları bile suç olmaz” şeklinde konuştu. 


TV’den gol kurtarmak kolay
Daha önce darbe günlükleri çin “Kasaptaki ete soğan doğramam. Günü gelirse, bakılır” diyen emekli Hilmi Özkök’ün, darbe günlükleriyle ilgili eleştirileri Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila’ya değerlendirdi: “Kalede olmayanlara gol kurtarmak kolay geliyor. Televizyondan, yenilmiş golü kurtarmak kolay.”