Hiçbir önder bu kadar sevilmedi. Halk son bir kez görebilmek için kubbelerin üzerine çıkmıştı

Hiçbir önder bu kadar sevilmedi. Halk son bir kez görebilmek için kubbelerin üzerine çıkmıştı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Dolmabahçe'den çıkarılarak Sarayburnu’na aktarıldığı sırada Eminönü Yeni Camii'nin kubbesine çıkan insanlar adeta ölümü göze alarak son bir defa görmek istemişti. 

Atatürk’ün naaşı 19 Kasım 1938 Cumartesi günü sabahı Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya tarafından cenaze namazı kıldırıldıktan sonra 12 generalin omzunda sarayın dış kapısına çıkarıldı.

Üç gün ve üç gece boyunca Türkiye’nin dört bir yanından gelen gözü yaşlı insanlar büyük önderine karşı duyduğu saygı, minnet ve bağlılığı ifade etti.

Yeni camii’nin kubbe kenarları dahi en üst yüksekliklere kadar Atatürk’ün naaşını görmek isteyen insanlarla doluydu.


Bu fotoğraf yıllarca cenaze töreninden çekilen bir görüntü olarak bilindi. Ancak burada Atatürk için resmî bir cenaze töreni düzenlenmemişti. Atatürk’ün cenaze namazı Eminönü Yeni Camii’de kılınmamıştı. Atatürk’ün naaşı, Dolmabahçe’den top arabasıyla Eminönü Yeni Camii’nden kortej eşliğinde geçirilerek Sarayburnu’na aktarılmış, orada da İzmit’e götürülmek üzere Yavuz Zırhlısı’na yüklenmiştir. 

O akşam büyük önderin naaşı trenle başkent Ankara’ya götürüldü.

Başbakan Celal Bayar’ın heyet başkanlığıyla Ankara’ya getirilen cenazeyi yeni Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, bakanlar, milletvekilleri, devletin ileari gelenleri ile ordu mensupları karşıladı.

Cenaze törenine Almanya, İngiltere, Bulgaristan, Fransa, İran, Yunanistan, İtalya, Maciristan, Rusya, Romanya, Yugoslavya, Mısır, Irak, Arnavutluk, Afganistan ve Milletler Cemiyeti heyetleri katıldı. Yabancı misyon şefleri de Ankara’daki törene katıldı.

Ankara’ya gelen binlerce kişi cenazesi önünden saygıyla geçerek son görevini yaptı.

Daha sonra Atatürk’ün tabutu katafalkta alınarak Etnografya Müzesi’nde hazırlanan geçici kabre kondu.

İlgili Haberler