Hesaplaşma günü geldi çattı

Hesaplaşma günü geldi çattı

Oy verme işlemi Doğu’daki illerde 07:00-16:00, Batı’da ise 08:00-17:00 saatleri arasında yapılacak.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar, nüfus kağıtları veya ehliyetleriyle de oy verebilecekler.

Yarın hesaplaşma günü

42 milyon 533 bin kayıtlı seçmen sandık başına giderek oyunu kullanacak

Mükerrer oya karşı seçmenin sol parmağı boyanacak, kimlik numarası sorulmayacak.

Kütük kaydı olup seçmen kağıdı bulunmayanlar geçerli kimlik belgeleriyle oy verecek.

Türkiye, yarın 23. Dönem milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Seçimde, kayıtlı 42 milyon 533 bin 41 seçmen oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Vatandaşlardan TC Kimlik Numaraları sorulmayacak. Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Oy verme işlemi Türkiye’nin doğusundaki illerde sabah 07:00-16:00, batısındaki illerde 08:00-17:00 saatleri arasında yapılacak. Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) “www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Seçim günü sandık kurulu başkanı ve 6 üyesi, en geç saat 05.00 veya 06.00’da göreve başlayacak. Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak elverişli bölümlerde olacak.

Seçim günü, sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar, özürlüler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oylarını kullanabilecek.

Sandık başında, seçmene vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak. Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan seçmene sandık kurulu başkanı uzaklaşması gerektiğini hatırlatacak. Seçmenler, sandık kurulu başkanından alacakları birleşik oy pusulası ve mühürle kapalı oy verme yerine girecekler.

Burada oyunu vereceği partinin ambleminin veya bağımsız adayın isminin altındaki yuvarlak içerisine “Evet” veya “Tercih” mührünü basacak, pusulayı zarfa koyarak sandığa atacaklar.

Oy verirkenbunlara dikkat edin

Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası l Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası l Sandık başında oy verme yönünden kendisine yükletilen ödevleri ihtara rağmen yapmayan seçmenlere 500 liradan bin liraya kadar hafif para cezası l Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Vatandaş sandığa koşuyor

Milletvekili genel seçiminde oy kullanmak amacıyla tatil yörelerinden dönen vatandaşlar, Atatürk Havalimanında yoğunluğa neden oldu. Atatürk Havalimanında; Dalaman, İzmir, Bodrum ve Antalya gibi tatil yörelerinden gelen uçaklarda yoğunluğun fazla olması dikkati çekti.

Oy kullanabilmek için tatillerini yarıda kestiklerini belirten bazı yolcular, vatandaşlık görevlerini yerine getirdikten sonra tatillerine devam edeceklerini söylediler. Bazı yolcular da tatil programlarını 22 Temmuzdaki seçime göre planladıklarını kaydettiler.

Bu arada, Onur Air, seçim öncesinde yaşanacak yoğunluk nedeniyle tatil yörelerinden İstanbul’a yapılacak bazı seferlerde uçak tipinin büyütüldüğünü, bazı hatlara da ek seferler konulduğunu açıkladı.

158 bin 700 sandıkta oy kullanılacak

Yarın yapılacak olan milletvekili seçiminde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul’u 3, Ankara’yı 2 ve İzmir’i 2 seçim çevresine ayırdı.

Böylece, Türkiye genelinde 85 seçim çevresi oluştu. 3 Kasım 2002’de yapılan milletvekili genel seçiminde 41 milyon 291 bin 568 olan kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 241 bin 473 artarak, 42 milyon 533 bin 41’e ulaştı.

Kayıtlı seçmen sayısı bakımından ilk 3 sırada yer alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, Kilis 63 bin 132 seçmenle son sırada yer aldı. İstanbul’da 7 milyon 400 bin 172, Ankara’da 2 milyon 919 bin 143, İzmir’de 2 milyon 526 bin 569 kayıtlı seçmen bulunuyor. 3 Kasım 2002’de yapılan milletvekili seçimlerinde İstanbul’da 7 milyon 159 bin 151, Ankara’da 2 milyon 698 bin 870, İzmir’de ise 2 milyon 423 bin 285 kayıtlı seçmen bulunuyordu.