Meriç Köyatası Kemal Derviş'in 1978'de Türkiye'ye yaptığı darbeyi açıkladı. Her şey ülkeyi kurtaracak planın hazırlanmasıyla başladı

Meriç Köyatası Kemal Derviş'in 1978'de Türkiye'ye yaptığı darbeyi açıkladı. Her şey ülkeyi kurtaracak planın hazırlanmasıyla başladı

Ekonomist Meriç Köyatası, kişisel Youtube kanalında, karşı devrim sürecinin ekonomik kilometre taşları arasında 1978 yılında Kemal Derviş’in Türkiye’nin başına nasıl çorap ördüğünü açıkladı.

Ekonomist Meriç Köyatası, kişisel Youtube Kanalında 19 Mayıs kutlaması yaparken, Kemal Derviş''in 1978''de Türkiye''ye yaptığı "ekonomik darbeyi" açıkladı. Köyatası, karşı devrim sürecinin ekonomik kilometre taşları arasında 1978 yılında Kemal Derviş’in Türkiye’nin başına nasıl çorap ördüğünü anlattı.

Köyatası, “2000’li yıllarda Türkiye’ye kurtarıcı gibi gelen Kemal Derviş’in 1978 yılında Dünya Bankası adına yazdığı Rapor, Türkiye’nin başına çorap ören rapordur. 1978 yılında Devlet Planlama Teşkilatı, Prof. Dr. Bilsay Kuruç kaptanlığında, Türkiye’nin kurtuluşu niteliğini taşıyan 4.Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırladı. Bu plana, IMF ve Dünya Bankası şiddetle karşı çıktı. Dünya Bankası, Kemal Derviş’le hazırladığı rapor ile Türk ekonomisinin kendi kaynakları ile üreten ve sanayileşmiş ülke olmasını sağlayacak 4. Planın uygulanmaması için, TÜSİAD’dan orduya kadar herkesi devreye soktu. Bu rapor Türkiye’de 12 Eylül’e giden yolun önemli kilometre taşlarından biriydi. Türkiye düşük teknoloji ve montaj sanayi ile dış borca bağımlı bir ülke haline getirildi." dedi. 

Köyatası "Türkiye''nin başına gelen en önemli felaketlerden biri" olarak değerlendirdiği Kemal Derviş ve Sherman Robinson planı hakkındaki açıklamaları şöyle:

"Türkiye''nin başına gelen en önemli felaketlerden biri 1979''da Kemal Derviş nedeniyle gelmiştir. O zat''ı muhterem o dönem Dünya Bankası''nda bir araştırmacı, baş ekonomist görevinde o dönem. 78-79 yılında bizde çok önemli bir devlet planlama teşkilatı kurulmuştu. 78-79 yılında Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarlığında Profesör Bilsay Kuruç kaptanlığında, 4''üncü kalkınma planı hazırlandı. Bu plan Türkiye''nin 1950''den sonra 78-79''a kadar olan süreçte, arada Kıbrıs Barış harekatı nedeni ile uygulanan Amerikan ambargoları da var. Hepsini göz önünde bulundurarak gerçekten muhteşem bir sanayileşme projesi ve ihracata dayalı bir sanayileşme pojesi. Şimdiki gibi çöp endistüri, hafif sanayiler değil... 79 yılındaki kalkınma planı açıklandığında IMF de, Dünya Banaksı da, emperyalist ülkeler de telaşlandı. "Türkiye bunu yapamaz, siz bunu yapmayın" dediler. Neden? "Biz size borç vereceğiz, siz de haddinizi bilin sınırınızı bilin, orada yüksek teknolojilere gidemezsiniz. Siz aşağıdaki çöp teknolojilerle uğraşacaksınız..."

Ve 1979 yılında IMF bu görüşmeleri yaparken, bu plan nedeni ile Türkiye ile ilişkilerini kesti. Türkiye''yi ödemeler krizine soktu. Ödemeler krizinin  ana sebebi -ki hatırlarsınız o döenm Süleyman Demirel diyordu ki "70 sente mutacız"- 74''ten sonra uygulanan Amerikan ambargosu. Ve bugün kahraman geçinen o kurnaz TÜSİAD''çıları yine o dönem IMF''ye ve Kemal Derviş''e Robinson ile birlikte 1974''te yazdığı rapora dayanarak "İstemezik" ilanları yayımladılar çarşaf çarşaf. İşte o dönem, 79''da Kemal Derviş ve Robinson planıyla Türkiye''nin hazırladığı o 4''üncü 5 yıllık Kalkınma Planı''nın çöpe atılması gerektiği ve kendi iktisadi planlarının uygılanması gerektiğini önerdiler.

Peki siz diyecesiniz ki bu bu kadar konuşuluyor da niye az sayıda insan biliyor? 1980 ihtilalinde bu 4''üncü plana karşı reaksiyonda Sherman Robinson planının etkisi vardır diye düşünüyorum."
 

İlgili Haberler