Borcu borçla çevirmeye çalışan, gerçek ve tüzel keşiler icra kapısına düşüyor.
Gazetelerin bir çok sayfası icra dairelerinin satılık ilanları ile dolu. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) istatistiki verilerine göre 2004 yılında 9 milyon olan icralık dosya sayısı 2018 yılının ilk dokuz ayında 20 milyona ulaşarak yüzde 110 artış gösterdi. Son üç yıllık birikimli icra dosya sayısı ise 50 milyona yaklaştı..2018 yılının başından itibaren TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı, borçluların belini daha da büktü. Vatandaşlar, bir ay sonraki maaşıyla kredi çekerek bu ayın harcamasını yapmaya çalışıyor. Büyük şirketler, neredeyse bütün işlerini kredi çekerek yürütüyor. 2004 yılında 9 milyon icralık dava olurken; 2013 yılında 15 milyon icra dosyası mahkemelere intikal etti. 2014 yılında icralık dosya sayısı 23 milyonu aştı. Sadece 2015 yılında 7.5 milyon dosya daha takip altına alındı. 2016 yılında görülmekte olan dava sayısı 14 milyon 865 bin iken; bu sayı 2018 eylül ayı(ilk dokuz aylık rakam) itibariyle 20 milyona ulaştı.
Gazete ilanlarında ,Türkiye'nin bir çok ilinde, Antalya, Afyon, Malatya, İstanbul, Ankara Bursa'da , icradan satılık taşınmazlar yer alıyor. Gelirleri artmayan vatandaş ve işleri açılmayan esnaf borcunu ödeyemeyince alacaklı taraf icra mahkemelerinin yolunu tuttu. Son yıllarda yaşanan durgunluk yüzünden borcunu çeviremeyen vatandaş icra dosyalarıyla cebelleşiyor. Türkiye'nin icra rekoru Çorum'da kırıldı. Son seçimde AKP'ye yüzde 52'lik destek veren 528 bin nüfuslu kentte 399 bin kişinin icralık olduğu belirlendi.. Bu tabloya rağmen Çorum'da 24 Haziran seçimlerinde AKP'ye rekor oy çıktı… Çorum'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan yüzde 64.56 oy aldı ve Çorumluların 223 bin 185'i 'Erdoğan ile devam' dedi.
Avukat Saro Benglian,özel bir tev kanalındaki konuşmasında "Milyonlarca icralık dosya var. İcra müdürlükleri çok yoğun, iş adeta taşmış durumda. İnsan kredi alıyor, başka bir bankadan aldığı krediyle borcunu kapatmaya çalışıyor. Burada çözümlediğimiz dosya sayısı çok fazla. 50 - 60 milyon dosyadan bahsediyorum. Bu rakamlar inip inip adliyeye 20 milyon olarak gidiyor. Tüm finansal kurumlar kilitlenmiş durumda. Kurumlar bir süre boyunca çevirmeye çalışıyorlar. Dönmeyince icra müdürlüğüne geliyor dosyalar. İnsanlar ayağını yorganına göre uzatmadığı için geçinemiyor. Daha iyisini istiyor daha yenisini istiyor" açıklamasında bulundu.
Avukat Ziya Sevgili, ülke ekonomisinin iyiye gitmediğini belirtti. Gelir dağılımında yaşanan adaletsizliklerin, gün geçtikçe yaygınlaştığını ve sorunların kronik hale geldiğini söyleyen Sevgili, insanların ekonomik kararsızlık döneminde yatırım yapmaktan çekindiğine de değindi. Avukat Sevgili, daha sonra "İnsanlar, kredi ve faize sarılıyorlar. Kredi kartı kullanımındaki sayı patladı. Lüks tüketim, insanları ihtiyacı olmadığı halde yeni şeyler almaya teşvik etti. Zamanla ahlaki yozlaşmalar baş gösterdi. Varlık Şirketleri çıkarıldı. İnsanlar, bunu bile kötüye kullandı. Borçlarının üstüne yatmaya çalıştı. İnsanlar, borcum olsa bile af çıkar düşüncesine kapıldı. Bu düşünce, onların borç ve borç ödeme algısını da değiştirdi" diye konuştu.