Hazar havzasında tarihi ittifak adımı

Hazar havzasında tarihi ittifak adımı

Hazar havzasında tarihi ittifak adımı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kazakistan lideri Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, dün buluştukları zirvede bölgesel ittifak kararı aldı.

Hazar’da bölgesel ittifaka vurgu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, dün Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi. Kazakistan’ın ev sahipliğini yaptığı zirvede bölgesel işbirliği ile birlikte Hazar Denizi’nin statüsü ile ilgili  görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya’nın ekonomik ve siyasi ağırlığının hissedildiği zirvede Medvedev ile Aliyev’in bölge sorunlarını ele aldığı, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde görüşmeler yapıldığı ifade edildi.

İran: Zirvede biz
neden yokuz

İran yönetimi, Hazar Denizinin hukuki statüsünün belirlenmesiyle ilgili Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan  ve kendisinin davet edilmediği dörtlü toplantıya resmen itiraz etti. Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın Tahran büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak söz konusu toplantıya ilişkin itirazlarını iletti. Hazar’a kıyısı olan ülkelerin tamamının daha önceki toplantılarda hazır bulunduğunu hatırlatan Mutteki, İransız sorunun ele alınmasını doğru bulmadıklarını belirtti. Mutteki, Hazar’a kıyı diğer dört ülkenin dışişleri bakanlarına gönderdiği mektupta da “Kıyıdaş ülkelerin zirvede olması zorunludur” dedi.

Davutoğlu’ndan
Tahran kulisi

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün İran’da resmi temaslarda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin resmi davetlisi olarak Tahran’a gelen Davutoğlu, bugün de devam edecek olan ziyareti kapsamında Mutteki’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve diğer yetkililerle de biraraya gelecek Görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınacağı kaydedildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, İran’ın Hazar zirvesine tepki göstermesinin hemen ardından bu ülkeye yaptığı ziyaret ise dikkat çekti.