Son toplanan Kabine sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dövize Endeksli Mevduat(DEM) enstrümanı devreye sokmuştu. İktidar partisinin bu yeni sistemi duyurmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni model için de "haram" fetvası vermişti.
"ÖRTÜLÜ FAİZ DEĞİL"
Tüm bunların ardından İlahiyatçı Hayrettin Karaman ise, "İktidara zarar verecekse doğruları söylemek caizdir diyemem" cümlelerini kurmuştu.
Son olarak Hayrettin Karaman, konu ile alakalı görüşlerini tekrar bildirmesi üzerine gündem konusu oldu. Karaman, "Azdırılan para piyasasına çare" isimli köşe yazısında kendisiyle aynı görüşte olan hocaların açıklamalarına da yer verdi.
"FAİZ OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ"
Karaman''ın konu ile alakalı yazısı şu şekilde:
"Konvansiyonel bankalarda vadeli ya da vadesiz hesap açmak, bunların faiz esaslı kurumlar olması sebebiyle caiz değildir'''' diyen Eski Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, dövize endeksli mevduata ilişkin, ''''Caiz olmamakla birlikte konvansiyonel bankalarda açılan vadeli mevduat hesaplarına, ilgili vade sonunda “Merkez Bankası’nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı” baz alınarak verilen faiz ile USD döviz kuru arasında döviz lehine bir fark meydana gelirse bu farkın devlet tarafından ödenmesi, İslâm hukukunun klasik faiz teorisine göre “faiz” olarak nitelendirilemez.
Zira bu fazlalık mevduat hesabının tarafları dışında üçüncü bir kişi tarafından belli bir amaçla verilmektedir. Bu amaç da ülke ekonomisinin menfaatleri doğrultusunda, “birikimlerini Türk lirası mevduatı olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmamasını” sağlamaktır. Devlet, gördüğü kamu menfaati ekseninde belli alanlara teşvik verebileceği gibi belli niteliği taşıyan kişilere Hazine’den fon transferi de yapabilir…" değerlendirmesinde bulundu."