Havuç ve Ispanak ‘Sarı Leke’nin düşmanı

Havuç ve Ispanak ‘Sarı Leke’nin düşmanı

Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, gözde ‘sarı leke’ adı verilen bölgede, daha çok ileri yaşlarda görülen ve körlüğe neden olan hastalıklarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Kaynak, sarı lekenin körlüğe neden hastalıklar içinde katarakt ve glokomdan sonra üçüncü sırayı aldığını bildirdi. Kaynak, ancak, katarakt ve glokom ile ilgili farkındalığın artması ve tedavi yöntemlerinin gelişmesinin, sarı leke hastalığının daha büyük bir sorun haline gelmesini sağladığını söyledi.

Bu hastalığın ekonomik gelişmişlikle ilgisinin bulunmadığını, zengin ya da fakir bütün dünya ülkelerinde benzer sıklıkla görüldüğünü belirten Kaynak, ”Yaşlı nüfusun arttığı ülkelerde yaşa bağlı sarı leke hastalığı yüksek oranlarda ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Prof. Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü:

“65 yaş üstündekilerde bu hastalığın görülme sıklığı yüzde 10-30 arasında. İnsanlar çok yaşamak istiyor, ama yaşlandıkça bu tür sorunlarla karşılaşma riski de artıyor.
Gerekli tedavilerin uygulanmaması halinde hastalar çok kısa sürede görme kaybına uğrar. Gözdeki sarı leke bölgesi, gerçekten sarı renktedir ve makula boyaları bulunur. Bunlar makulayı ışıktan korur ve antioksidan etkileri nedeniyle sinir hücrelerini korur. Bu boyalar yaşla birlikte azalır. Özellikle ileri yaşlarda, ‘lutein’ denilen ve bitkilerde bulunan sarı renkli organik renklendiriciden zengin besinler tüketmek, bu hastalıktan korunmada etkilidir. Çünkü lutein maddesiyle makula yoğunluğu korunabilir, böylece gözde savunma bariyerleri kurulur. Bu nedenle ıspanak, brokoli, havuç ve yaban mersini gibi ‘lutein’ maddesinden zengin sebze ve meyvelerin bol miktarda tüketilmesi, sarı leke hastalığının görülme riskini azaltır. 50’li yaşla birlikte vejateryan beslenme benimsenmelidir.”