Havada korkudolu saatler

Havada korkudolu saatler

Havada korkudolu saatler

Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlas Jet Havayolları’na ait yolcu uçağını kaçıran iki hava korsanı, 4.5 saatlik eylemin ardından teslim oldu.

KKTC Ercan Havalimanı’ndan 136 yolcu ve 6 mürettebatla İstanbul’a sefer yapan Atlas Jet Havayolları’na ait yolcu uçağı, 07.15’de kalkış yaptıktan sonra, 2 hava korsanı tarafından Tahran’a götürülmek istendi. Pilotlar, “yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu” söyleyince korsanlar, kokpitin kapısını zorladı ancak açmayı başaramadılar. Bunun üzerine, iki hava korsanından biri hosteslerden birini rehin alarak “ona zarar vereceklerini” söyledi. Pilot, yakıt ikmali yapmak üzere uçağı saat 08.05’de Antalya Havalimanı’na indirdi. Korsanların birinin elinde bıçak, diğerinde ise “bomba” olduğu söylenen bir paket bulunduğu kaydedildi.


Pazarlık başladı
Bu arada Pilotlar kokpit camından atlayarak kaçtı. Hava korsanları ile bağlantı kuran güvenlik güçleri,  yolculardan yaşlı ve çocukların serbest bırakılması için görüştü. Kadınlar tahliye edilirken, erkek yolcular, yan ve arka kapıları kırarak uçağı terk etti. Bu sırada yolculardan yaralananlar oldu. Uçakta 3 yolcu ve 2 mürettebat kaldı. Yaklaşık 4.5 saat süren eylemin ardından korsanlar teslim oldu. Teröristlerden birinin Türk uyruklu Mehmet Reşat Özlü, diğerinin ise Filistinli Muhammed Aziz Talip olduğu bildirildi.

Yaralı yolcular hastanede
Yaşlı kadınlar ve çocuklar, edilirken, erkek yolcular, yan ve arka kapıları kırarak uçağı terk etti. Bu sırada yolculardan yaralananlar oldu. Yaralılar, Antalya’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Dehşet dolu anları yaşayan yolcular, olayın şokunu uzun süre üzerlerinden atamadılar.


TARTIŞILAN KONU

Pilotlar doğru mu
yaptı, yanlış mı?

Pilotların, yere indirmesinden hemen sonra uçağı terketmeleri, tartışma konusu oldu. Kimileri, pilotların bu hareketi, uçağın başka bir yere götürülmesinin önüne geçmek için en büyük engel olduğunu öne sürdü. Bazı uzmanlar ise, pilotların bu hareketi ile yolcuların güvenliğinin tehlikeye attığını öne sürdüler. Uçak kaçırıldıktan sonra, pilotlar transponder denilen cihazla sinyal verir ve bu sinyalin ulaştığından itibaren uçağın kaçırıldığı bilgisi ilgili bütün birimlere ulaşır. Bundan sonra ne yapılacağına ilişkin gelişmeler bütünüyle oluşturulan kriz merkezi tarafından yürütülür. Kaçırılan Atlas Jet uçağında da bu uygulama yapıldı. Pilotlarla kurulan özel telsiz sistemi sayesinde uçak güvenli bir şekilde Antalya Havaliman’na indirildi. Ancak uçağın indirilmesinden itibaren iki büyük yanlış yapıldı.  Uzmanlar, bu hataları şu şekilde özetledi: “Birincisi, pilotlar uçağı hiçbir şekilde terketmezler. Çünkü pilotlar, hava korsanları ile her aşamada yapılacak pazarlıkların bir parçasıdır.  Bir diğeri ise yolcuların uçağı terketmeleri ile ilgili. Yolcular hiçbir zaman bu şekilde uçağı terketmezler. Yolcular, yere kapaklanarak kendilerini uçaktan boşluğa bırakıyorlarsa burada kabin ekibi, görevini yerine getirmiyor demektir.”


Yolcular dehşet anını anlattı
Olayın şokunu uzun süre üzerlerinden atamayan yolcular, yaşadıklarını şöyle anlattılar: Şarkıcı Mithat Körler, hava korsanlarının ellerinde bomba olduğunu söylediklerini, uçağın içindeki sıcaktan dolayı bazı kadın ve çocukların fenalaştığını söyledi. Zafer Şanlı, uçak havalandıktan bir süre sonra, önce arkadan iki kişinin koşmaya başladığını ve kokpite giderek, kapıyı kırmaya çalıştıklarını söyledi. Uçağın denize yaklaştığını anlatan Şanlı, bir süre sonra uçağın Antalya’ya indiğini, iner inmez perdelerin kapatıldığını, çocuk ve kadınların uçağın arka tarafına gönderildiğini belirtti. Şanlı, iki kişinin yolcuları sakinleştirerek, “Biz de Müslümanız, size zarar vermeyeceğiz” dediklerini anlattı.  Gülşen Günay ise uçak kaçırıldıktan 10-15 dakika sonra uçağın arka tarafındaki koltuklardan kalkan iki kişinin koşarak ön tarafa geçtiğini söyledi. Bu kişilerin bağırmaya başladıklarını ve ellerindeki poşeti göstererek içinde bomba olduğunu iddia ettiklerini belirten Günay, “Kokpit kapısını kırmaya çalıştılar ama beceremediler. Bu sırada pilotlar uçağı Antalya’ya indirdiler” diye konuştu.