Haşimato hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Haşimato hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Haşimato hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...

Hashimato tiroidi, tiroit bezinin iltihaplı hastalıklarının yani tirioditlerin en sık görülen çeşididir. Otoimmün ya da kronik lenfosistik tiriodit olarak da adlandırılır ve bağışıklık sisteminin bozukluğundan meydana gelen bir endokrin sistem hastalığıdır.

Haşimato hastalığı vücutta bulunan savunma sisteminin tiroit hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hastalığın altında vücudun savunma sisteminde gelişen birtakım bozukluklar yatmaktadır.

Kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla daha fazladır. Her yaşta meydana gelebilir fakat çoğunlukla orta yaşlarda görülür. Çoğu zaman doğuştan gelmektedir. Ailesel geçişin de önemli bir rol oynadığı tahmin edilmektedir.

 

BELİRTİLERİ

-Guar (Tiroid bezinin büyüdüğü iyi huylu hastalık)

-Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık,

-Depresif bir hal ve mutsuzluk,

-Üşüme

-Ellerde ve ayaklarda ödem,

-Terlemenin azalması,

-Ses kısıklığı,

-Kabızlık,

-Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,

-Unutkanlık, konsantrasyon azalması,

-Kadınlarda adetlerin azalması veya yokluğu.

 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Tiroid hormon seviyeniz normal ise, Hashimoto tiroidi için tedaviye gerek yoktur. Ancak doktorunuz altı aylık ve yıllık dönemlerle kan testi ister. Ancak, Hashimoto tiroiditi genellikle hipotiroidizm ile sonuçlanır.

Hipotiriodizm tedavisinde ise tiroid bezinin harabiyetini engelleyecek bir tedavi yoktur. Bunun yerine ilaç ile ek hormon verilerek tedavi uygulanır. Bu sayede hastanın şikayetleri ortadan kalkar ve tiroid bezinde büyüme, yani guatr varsa bu durum da hafifler.

Guatr iyileşmezse ve ağrı veya yutma, nefes alma veya konuşma şeklinde diğer sorunlara sebep oluyorsa, tiroit bezini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Nodül varlığında ise oluşumun özelliklerine bakıldığı takdirde biyopsi önerilebilir.

 

HAŞİMATO HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde ilerler. Bu da daha ciddi sıkıntılar doğurur. Düşük, kısırlık, doğuştan kusurları olan bir bebek doğurma, kalp rahatsızlıkları, yüksek kolesterol ve ruh sağlığı problemleri bu sorunlar arasında sayılabilir.