Hasar tespit günü

Hasar tespit günü

Hasar tespit günü

Bugün borsa açılıyor. ABD’de patlayan krizin Türkiye’de nasıl bir etki yapacağı test edilecek

Küresel krizin mimarı ABD’de 700 milyar dolarlık kurtarma operasyonunun reddedilmesiyle şoka giren piyasalar,  gözünü Temsilciler Meclisi’nden çıkacak karara dikti. Bayram nedeniyle dalgalanmadan etkilenmeyen Türkiye ise ilk sınavını bugün verecek. 


Bayram uykusu bitti, İMKB’de bekleyiş başladı
ABD’de patlak veren mali krizin ardından 3 günlük Ramazan bayramı tatiline giren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)’na krizin etkiler pek yansımadı. Bugün IMKB’nin ne kadar zarar edeceği, Türkiye’nin hasarı belli olacak. Borsa 29 Eylül’de Ramazan Bayramı tatili sebebiyle tek seansla sona eren işlemlerin ardından yüzde 1,38 düştü, endeks 36 bin 51 puana indi. Ancak uzmanlara göre bugün açılacak olan IMKB eğer önlem pakedi geçmez ise büyük kayıplar yaşanabilir.

Dolar patlama yapacak mı?
Dolar fiyatları, euro ve altın fiyatları % 3 - 4 puan kadar artış gösterebileceği uyarısını yapıyor. Bayram tatıli boyunca serbest piyasada dolar 1.2520 YTL’den, euro 1.7970 YTL’den alıcı buldu. wUluslararası piyasalarda, 29 Eylül 2008 günü euro-dolar paritesi 1.4320, seyrederken, dolar dün euro karşısında son 1 yılın zirvesine yaklaştı. ABD’de kurtarma paketinin Senato’dan geçmesi dolara yaradı. Gece 1.3908’e kadar yükselen Euro/dolar paritesi sabah saatlerinde düne göre yüzde 0.65 artışla 1.3943 seviyelerinde hareket etti. Euro/dolar paritesi en son 10 Eylül 2008’de 1.3882 ile son 1 yılın zirvesini görmüştü.