Çin'in Wuhan kentinden yayılan korona virüs, sonunda Türkiye'ye de sıçradı ve 21 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu.
VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Harvard Tıp Fakültesi doktorlarından Mehmet Furkan Burak, korona virüsü ile ilgili merak edilen önemli sorulara yanıt verdi.
İlaçlarla ilgili açıklamada bulunan Burak, “Güvenip tıbbi kararımızı değiştirecek bir ilaç yok. O nedenle bilimsel kalitesi düşük, daha az hasta üzerinde yapılmış tıbbi anekdotlar üzerine çıkarımlar yapmaya çalışıyoruz. Bunun riskleri var” dedi.
"NEREYE VARACAĞINI BİLMİYORUZ"
ABD Başkanı Donald Trump'ın başka virüsler için geliştirilen ilaçların korona tedavisinde kullanılma olasılığı bulunduğu yönündeki tüm dünyada heyecan yarattı. Trump'ın “denemekle ne kaybederiz” dediği ilaçlar, Ebola tedavisinde kullanılmış ‘Remdesivir' ve sıtma tedavisinde kullanılan ‘Hidroksiklorokin'.
Dr. Burak özellikle Ebola tedavisinde kullanılan ilacın umut vaat ettiğini ama tamamen güvenmek için daha çok çalışma gerektiğini söylüyor:
“Remdisivir, çalışma mekanizması açısından umut vaat ediyor. Maymunlarda denenmiş, SARS ve COVID virüsü enfekte edilip maymunlarda etkinliği gösterilmiş. Bu bir umut ama ciddi manada nereye varacağını kimse bilmiyor.”
"TEDAVİYE YANIT VERDİ"
Dr. Mehmet Furkan Burak, ABD'nin Seattle kentindeki bir korona hastasının tespit edilen ve daha önceden astım benzeri hastalığı olan 35 yaşındaki kişiye Remdisivir tedavisine yanıt verdiğini hatırlatıyor.
Ancak bu bir kişinin tedaviye kendi seyrinde mi yanıt verdiğini yoksa ilacın mı etkili olduğunun bilinmediğini kaydediyor: “Zor zamanlar. Dolayısıyla tıp personeli olarak risk de alıyoruz. Umut vaat ediyor tabii ki.”
“Sıtma ilacı başka ilaçlarla etkileşim gösterip ölümcül olabilir”
Harvard Tıp Fakültesi doktoru, sıtma tedavisinde kullanılan ‘Hidroksiklorokin'in ise akciğerlerde enflamasyon (iltihaplanma) ve virüs yükünü azalttığı, 25 kişi gibi çok küçük bir grup üzerinde yapılan bir araştırmada görüldüğünü hatırlatıyor:
“Karar vermek çok zor ama elimizdeki bu olduğu için belli ölçüde güvenmek zorundayız. Umut vaat ediyor tabii ki. Ancak Hidroksiklorokin başka ilaçlarla etkileşip ciddi kalp ritim bozukluğu da yapabilir. Ölümcül olabilir. Basit bir antibiyotik bile bu ilaçla etkileşip ciddi sıkıntı oluşturabilir.”
Sağlık Bakanlığı tarafından bugün açıklanan hızlı test kitlerini de değerlendiren Burak, bu testlerin güvenilirliklerinin daha az olduğunu ancak, semptom, maruz kalma, seyahat öyküsü gibi etkenler bir araya getirildiğinde ‘iyi bir tarama testi' olabileceğini söylüyor.