Cumhuriyet'in ilan edilmesinin ardından yeni sistem için çalışmalar yapılmaya başlandı ve Harf Devrimi 1 Kasım'da ilan edildi. Peki, Harf Devrimi nedir? Harf Devrimi nasıl ilan edildi?
HARF DEVRİMİ NEDİR?
Harf Devrimi, Cumhuriyet'in ilan edilişinin 5'inci yılında 1 Kasım 1928 tarihinde, yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında teklif edilen kanunun kabul edilmesi ve yeni Türk Alfabesi'nin geliştirilerek benimsenme süreci olarak bilinir.
HARF DEVRİMİ NASIL İLAN EDİLDİ?
Harf Devrimi'ni kapsayan kanun ile birlikte Arap harflerinden oluşan Osmanlı Alfabesi kullanımına son verildi ve yerine Latin Alfabesi temelli Türk Alfabesi kullanılmaya başlandı. Latin Alfabesinden barklı olarak Tükçe'de ''ş,ı,i,ğ,ç,'' bu harfler yer aldı.
HARF DEVRİMİ İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULDU
Türkiye Büyük Millet Meclisi 28 Mayıs 1928 tarihinde, 1 Haziran tarihi itibari ile resmi daire ve kuruluşlarda uluslararası rakamların kullanılmasını belirten bir yasayı yürürlüğe soktu ve bu yasa ile beraber Harf Devrimi için de bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyon böylesi bir değişimin 5 ila 15 yıl içerisinde olabileceğini söylese de Atatürk'ün, ''Bu ya üç ayda olur ya da hiç olmaz'' ifadelerini kullandığı belirtiliyor.
YENİ ALFABE GÜLHANE'DE TANITILDI
Komisyonun tamamladığı yeni alfabe çalışmaları 9 Ağustos 1928 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Gülhane'de halka tanıtıldı. Bizzat Mustafa Kemal Atatürk yeni alfabeyi 1928'in Ağustos ve Eylül aylarında birçok ilde halka tanıttı. 8 - 25 Ekim 1928 tarihlerinde tüm resmi görevliler yeni Türk Alfabesi sınavına tabi tutuldu ve 1 Kasım 1928 tarihinde yeni Türk Alfabesi kabul edilerek Harf Devrimi gerçekleşti.