"Hapı" yüzde 8 zamlı yutacağız

"Hapı" yüzde 8 zamlı yutacağız

"Hapı" yüzde 8 zamlı yutacağız

Gerek IMF görüşmeleri, gerekse bütçenin revizyonu adımlarını seçim sonrasına saklayan AKP Hükümeti, yapacağı zamları da seçim arkasına bıraktı. Bakanlık, 2 Nisan’dan itibaren ilaç fiyatlarına yüzde 8 zam yapılacağını açıkladı

Küresel ekonomik kriz döneminde ekonomik anlamda “hapı” yutan vatandaş 2 Nisan tarihinden sonra hapı yüzde 8 zamlı yutacak! Hükümet ilaç fiyatlarına seçimlerin hemen ardından zam yapma kararı aldı. doğal gaz fiyatına yapılan zammın dolara bağlanması gibi ilaç fiyatları da euroya bağlı olduğu için zam kaçınılmaz oldu. Geçen hafta Başbakan Recep Erdoğan’la görüşerek sorunlarını anlatan ilaç ürecilerinin zam talebi, adeta “jet hızı” yla kabul gördü. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, ilaç fiyatlarına 2 Nisan’dan itibaren ortalama yüzde 8 zam yapılacağı duyurdu. Zamma gerekçe olarak euro fiyatındaki yükseliş gösterildi. Hükümet, ilaç fiyatların sonra olarak 2008 yaz aylarında yüzde 5 zam yapmıştı. 2 Nisan’dan itibaren geçerli olacak yüzde 8’lik zam en yüksek oran olarak görünüyor.

Sektör temsilcileri zammı savundu
Sektör temsilcileri, eurodaki hareket ile referans fiyat sistemine geçiş yapılan 2004 yılında fiyatlarda büyük düşüşler yaşandığını ifade ederek zammı savunuyor. Sistemde ilaç fiyatlarının euroya sabitlenmesi sonucunda kura bağlı olarak da zaman zaman ilaç fiyatlarına zam yapılabiliyor. Bu kararı Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğündeki Fiyat Değerlendirme Komisyonu alıyor. Komisyon, Bakanlığın daveti üzerine olağanüstü toplanabiliyor ve ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılacak ’dönemsel euro değeri’ni belirliyor.