İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Gelecek Partisi'ni kuran Ahmet Davutoğlu cephesi arasında tartışma konusu olan İstanbul Şehir Üniveristesi'ne verilen krediyi TBMM'ye taşıdı. İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan Aytun Çıray, Şehir Üniversitesi'ne verilen kredi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
“Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal olarak içinden geçtiği bu zorlu dönemde, geçtiğimiz günlerde yeni siyasi partilerin kurulma sürecinde gündeme gelen Şehir Üniversitesi ile ilgili finansal, hukuksal ve idari tartışmaların Sayın Ahmet Davutoğlu ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan arasında siyasi bir hesaplaşmaya dönüştüğü açıkça görülmektedir. Bu konuda Türk kamuoyunun doğru bilgilerle aydınlatılması, ülke demokrasisine zarar vermemesi ve Hükümet içinde organize bir yolsuzluk algısının oluşmaması için konunun aydınlığa kavuşturulması kamu yararı açısından elzemdir," diyen Aytun Çıray, Albayrak'a, "Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankaları tarafından bugüne kadar vakıf üniversitelerine veya bu üniversitelerin kurucu vakıflarına, bu vakıfların iştiraklerine açılan krediler var mıdır? Bu kredilerin geriye dönüşü sağlanmış mıdır?" sorusunu yöneltti.
Aytun Çıray'ın soru önergesi şu şekilde;
Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankaları tarafından bugüne kadar Vakıf üniversitelerine veya bu üniversitelerin kurucu vakıflarına, bu vakıfların iştiraklerine açılan krediler var mıdır? Bu kredilerin geriye dönüşü sağlanmış mıdır?
Bir kamu bankası olan Halkbank, bir vakıf üniversitesi olan İstanbul Şehir Üniversitesi dışında başka bir vakıf üniversitesine kredi sağlamış mıdır? Sağlamışsa bunlar hangi vakıf üniversiteleridir? Bu üniversitelerin mütevelli heyetleri kimlerden oluşmaktadır?
Ak Parti iktidarları döneminde kuruluşuna izin verilen kaç adet vakıf üniversitesi vardır? Bu vakıf üniversitelerinin kurucuları arasında aynı zamanda Ak Parti’de yöneticilik, milletvekilliği, bakanlık yapmış olan şahıslar var mıdır? Varsa bu kişiler kimlerdir? Hangi görevlerde bulunmuşlardır?
Sağlanan kredilerden “Temerrüt”e düşen kredi miktarı var mıdır? Varsa ne kadardır?
Söz konusu bankalar bu kredilerle ilgili bir yeniden yapılandırma işleminde bulunmuş mudur? Bu krediler karşılığında teminat olarak menkul veya gayrimenkul olarak neler kabul edilmiştir? Kamunun tahsis ettiği arsalar bu teminat içerisinde yer almakta mıdır?
Halkbank kaç tür kredi vermektedir? Halkbank’ın Vakıf üniversitelerine verdiği krediler eğitim, yatırım vb. başlıklardan hangisi altında verilmektedir?
ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ USULSÜZ İSE YÖK NEDEN ÖĞRENCİ ALIMINA VİZE VERDİ?
Bu vakıf üniversitesinde halen eğitimine devam eden öğrencilerin fırsat eşitliği göz önünde bulundurulduğunda eğitim durumlarının akıbeti ne olacaktır?
Her yıl YÖK tarafından denetlenen Şehir Üniversitesi’nin mali durumu göz önünde bulundurulduğunda YÖK neden 2019 yılında kontenjan kullanmasına izin vermiştir? Mali yönden kriz yaşayan başka vakıf üniversitesi var mıdır? Varsa hangi üniversitelerdir ve bu üniversitelerin mali krizleri aşması için bir yapılandırma yapılmış mıdır?
Bu tartışmanın siyasi bir savaş hali almasının binlerce gencin eğitim ve öğretim hayatını olumsuz etkileyeceği göz önünde bulundurulduğunda, krizin çözülmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’nun müdahil olmasına izin verilecek midir?