Hamas lideri öldürüldü Türkiye ne yapacak? Savaş yayılacak mı?

Hamas lideri öldürüldü Türkiye ne yapacak? Savaş yayılacak mı?

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından gözler Türkiye'de neler olacağına çevrildi. Bu suikast Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Suikast sonrası savaş yayılacak mı?

İran devlet televizyonu sabah saatlerinde Hamas lideri İsmail Heniyye'nin İran'da öldürüldüğünü tüm dünyaya duyurdu.

Tahran'da bir suikast ile öldürüldüğü belirtilen Heniyye'nin suikast sırasında yanında bir de korumasının olduğunu ve korumasının da Heniyye ile öldürüldüğü aktarıldı.

Suikast ile ilgili detayların ilerleyen saatlerde açıklanacağı belirtilirken Haniye'nin öldüğünü doğrulayan Hamas, bunun bir siyonist bir saldırı sonucu gerçekleştiği ve olayın Tahran'da olduğu ifade edildi.

HENİYYE NEDEN TAHRAN'DAYDI?

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da bulunma nedeni olarak İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak olduğunun altı çizildi.

SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Hamas lideri İsmail Haniye dün İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Tahran’daki yemin törenine katıldığı görüntüler paylaşılmaya başlandı.

Pezeşkiyan’la sarılıp uzun süre sohbet eden Haniye samimi görüntüler vermişti. Haniye'nin suikasta uğramadan önceki son görüntüsü bu olarak kaydedildi.

son-dakika-hamas-lideri-ismail-haniye-tahranda-sehit-oldu-suikastte-israil-parmagi-hamastan-yazili-aciklama-1722396550742.jpeg

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Heniyye'nin öldürülmesinin ardından gözler Türkiye'de ne olacağına çevrildi. Türkiye'nin bu suikastten sonra alacağı kararlar merak konusu oldu. Dışişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili olarak bir açıklama yayınladı ve "

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz.

Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze'deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir." ifadeleriyle bu katli lanetledi. Filistin halkına ise başsağlığı diledi.

4545-001.png

HANİYE’NİN ÖLÜMÜ SONRASI İRAN’DAN İLK AÇIKLAMA

İran'ın yerel sitelerinden alınan haberlere göre, suikaste ilişkin yapılan ilk açıklamada, ''Heniyye suikasti kırmızı çizgileri aştı ve İsrail ağır bir bedel ödeyecek'' denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Yetkili makamlar İsmail Heniyye suikastinin boyutlarını ve ayrıntılarını halen araştırıyor. Siyonist işgalcilerin pençesinden kurtulmak için mücadele eden mücahitlerin kanı hiçbir zaman boşa gitmeyecektir. Heniyye'nin Tahran'da şehit edilmesi Tahran, Filistin ve direniş arasındaki yakın bağı güçlendirecek ve derinleştirecek" açıklamasını yaptı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Heniyye suikasti nedeniyle olağanüstü toplantı düzenledi.

"BAĞIMIZ DAHA DA GÜÇLENECEK"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Şehit kardeşimiz İsmail Haniye’nin iman uğruna Tahran’da hayatını kaybetmesi, İran İslam Cumhuriyeti, sevgili Filistin ve direniş arasındaki derin ve kopmaz bağı daha da güçlendirecek” açıklamasında bulundu.

RUSYA'DAN HENİYYE'YE SUİKASTLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadelerine yer verildi.

İSRAİL'DE UÇUŞLAR KAPATILDI

İsrail basınında çıkan haberlerde, Tel Aviv'in yukarısında kalan Hadera kentinden itibaren ülkenin kuzeyindeki hava sahası uçuşlara kapatıldı.

Uçuş yasağının 24 saat boyunca uygulanacağı ifade edilirken, bölgedeki kara yollarına ilişkin ise herhangi bir kısıtlama getirilmediği belirtildi.

HAMAS LİDERİNE SUİKAST SONRASI NETANYAHU'DAN İLK TALİMAT

İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Heniyye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği ifade edildi.

HAMAS LİDERİ 3 AĞUSTOS İÇİN ÇAĞRI YAPMIŞTI

Haniye geçtiğimiz günlerde 3 Ağustos Cumartesi günü, tüm Arap, İslam ve dünya ülkelerini, Gazze halkına ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlere destek olmak için meydanlara inmeye çağırmıştı.

Hamas liderinin bu çağrısı ölümünün ardından gündeme geldi. Haniye, İsrail'in Gazze halkına ve esirlere karşı saldırıları duruncaya kadar gösterilerin devam etmesini istemişti.

"HANİYE SUİKASTININ ARKASINDA SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ REFERANDUM VAR"

Yeniçağ yazarı Dr. Tolga Şahin, Heniyye'nin ölümü ile ilgili bir analiz yazdı. Analizinde şu ifadeleri kullandı:
Dün akşam yaşanan gelişme televizyon akışlarını değiştirdi, gazeteler yıldırım baskı yaptı!
Neydi o gelişme?
İsrail, Hamas lideri İsmail Haniye’yi öldürdü!
Nerede?
İran’ın başkenti Tahran’da!
Haniye, İran’ın yeni cumhurbaşkanını Mesut Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere gitmişti Tahran’a!
Her açıklamalarında İsrail’i yerle bir edeceklerini söyleyen, İsrail’i nükleer füzeyle dahi tehdit eden İran’ın hava sahasını kullanarak suikast gerçekleştirdi İsrail!
Şimdi herkes İsrail-Filistin savaşının nereye gideceğinden bahsediyor!
Türkiye savaşa girer mi? diye herkes birbirine soruyor.
Malum Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı.
İsrail en büyük düşmanı! İran’ın başkenti Tahran’da dahi suikast düzenleyebiliyorsa bence burada sorulması gereken asıl soru, “Neden bu suikast şimdi düzenlendi?” olmalı!
Zamanlama manidar!
İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopteri İran-Azerbaycan sınırında düştü ve bu kazanın arkasında İsrail olduğu iddia edilmişti!
İsrail, yeni Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılan Haniye’yi başkentlerinde öldürerek mesajını verdi:
“Ensenizdeyim”!
Ama asıl olay bambaşka!
Sene 2003 ABD, “Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları var. Büyük tehdit” diyerek Irak’a girdi!
Saddam Hüseyin, 11 bin kilometre uzaktaki ABD için nasıl bir tehdit oluşturabilirdi?
Elbette ABD için değil İsrail için tehditti Saddam!
Dünyanın gözleri önünde ABD, sonucunda “Saddam’da kitle imha silahı yokmuş” diyeceği işgaline 20 Mart günü başladı!
Operasyonun ismi “Irak Özgürleştirme Operasyonu”ydu!
ABD, bu işgalle Irak’ı 3’e böldü!
Irak’ın kuzeyindeki Türkmenleri yerinden yurdundan etti!
Önce tabu dairelerini yaktı!
Türkmenleri soykırıma uğrattı!
Ya işkence ederek öldürdüler ya da sürgün ettiler!
Bölgedeki Türkmenler, özerk yönetime engel oluyordu!
Kürtler, bir arada Saddam’dan özerkliği aldı ancak Saddam sonrasında bu özerkliği kaldırdı. Hatta bu restleşme sürecinde Halepçe katliamı gibi olaylar yaşandı!
Ancak Saddam’ın devrilmesinden sonra ABD kontrolüne giren Irak’ta 2005’te Irak anayasası ile özerklikleri tanındı!
Sonra ne oldu dersiniz?
Hemen bağımsızlık referandumu yapıldı!
Sonuç yüzde 98,88 Evet!
Ancak gayriresmi referandum tanınmadı!
2017’de tekrar referandum yapıldı!
Katılanların %92.73’ü bağımsız olmak istediklerini belirtti!
İran yaptırım tehdidinde bulundu, ABD bu referandumu hayal kırıklığı olarak nitelendirdi, İsrail ise “bağımsızlık arayışını destekliyoruz” dedi.
“Büyük İsrail’e”
giden süreçte İsrail zaten tüm bağımsızlıkları destekliyor!
Bakın ABD, Irak’tan çıkmadan sadece 9 ay önce Suriye’de iç karışıklık çıktı!

Ne oldu dersiniz?
Nasıl Irak’ta Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Musul gibi Türkmen şehirlerinde Türkmenler yerinden yurdundan edildiyse, Suriye’nin kuzeyinde de Araplara aynısı uygulandı!
Birçok Arap, bölgedeki çatışmalar nedeniyle yerini yurdunu terk etti!
Hem Türkiye’nin demografik yapısının temeline dinamit yerleştirildi hem de Suriye’nin kuzeyi Arap nüfustan temizlendi!
Bugün Suriye’nin kuzeyine ABD eliyle yerleştirilen PKK/ PYD’liler, devletleşmek için seçime gidiyor!
Kendilerine meşruiyet kazandırmak için, yerel seçim yapmak istiyorlar!
Bunu 30 Mayıs’ta denediler olmadı, 11 Haziran’da denediler olmadı, konjonktür gereği ABD’nin desteğini alamayınca en son Ağustos ayına ertelediler!
Hem Türkiye’nin demografik yapısını bozarak güney ve doğu illerimizde iç karışıklık yaratıyorlar hem de Irak petrolünü Akdeniz’le bağlantısız şekilde buluşturmayı hedefliyorlar!
Ama bir engel var ki Kuzey Irak Bölgesel yönetimi, Suriye’deki bağımsız bir Kürt devletini desteklemiyor!
Bunun nedeni, Barzani’nin iki Kürt devleti yerine kendi hükmünde tek bir Kürt devleti istemesi!
Sözün özü bugün Türkiye gündemi de dünya gündemi de farklı konulara çekilmeye çalışılıyor!
Sessiz sedasız Suriye’nin kuzeyi bölünebilsin diye!
Perdenin önünde değil, arkasında dönenlere odaklanmak lazım!
Türkiye bu hususta nasıl bir pozisyon alacak merak konusu?

HANİYE'NİN SUİKASTI SONRASINDA ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Haniye’nin hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan X sosyal medya hesabından taziye mesajında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı şu şekilde oldu:

"Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum.

Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır.

Daha önce Şeyh Ahmed Yasin’e, Abdülaziz El Rantisi’ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise, İsmail Heniye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır.

İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze’deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail’in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.

Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz.

Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Heniye’ye Allah’tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum.

Rabbim cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin."

99.png

ÖMER ÇELİK HANİYE’NİN TÜRKİYE PLANINI AÇIKLADI: EĞER ÖLDÜRÜLMESEYDİ…

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, A Haber canlı yayınında konuştu.

Filistin halkına başsağlığı mesajlarını ileten Çelik, suikastle ilgili olarak "İsrail'in yeni bir vahşeti olarak kayda geçmiş oldu" dedi.

Haniye'nin ağustos ayı içerisinde Mahmud Abbas'la birlikte Türkiye'ye gelerek Meclis'te bir konuşma gerçekleştirmesinin planlandığını da belirten Çelik, "Şehit edilmese TBMM'de hitap edecekti. Meclis tatile girdiği için özel bir toplantı olarak yapılacaktı." ifadelerini kullandı.

HANİYE'NİN CENAZE TÖRENİNİN TARİHİ BELLİ OLDU

Sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan Davutoğlu, Haniye'nin cenaze töreninin Cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da yapılmasının planlandığını duyurdu.

Davutoğlu'nun paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Gerçek liderler, temsil ettikleri toplumun kaderini paylaşanlardır. 2006 yılında ABD yönetimi dahil tüm dünyanın açık ve objektif seçim olarak tanıdığı son Filistin seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanarak Başbakan olarak atanan, İsrail’in 2009, 2012 ve 2014 saldırılarında işgale karşı direnişe liderlik eden ve son soykırımda yakın aile fertlerini kaybeden değerli dostum ve kardeşim İsmail Haniye’nin şehadeti, kendisinin hayatını adadığı Filistin halkıyla olan kader ortaklığının bir işareti olarak değerlendirilebilir. 2012 yılında Gazze’ye yapılan İsrail saldırısında evinde ziyaret edip Şifa hastanesine gittiğimde cesaretine tanık olmuştum. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti sonrası İstanbul’da görüşüp, 'onların diğer Filistinlilerden farkı yok, şehadetleri mübarek olsun' demişti.

Geçtiğimiz hafta telefonda görüştüğümüzde de Gazze soykırımına ve Netanyahu’nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına karşı aldığım tavır için teşekkür etmişti. Bu sabah Halid Meşal ile görüştüm ve taziyelerimi ilettim. Cenazenin Cuma günü Doha’da kaldırılmasını planladıklarını belirtti. Allah şehadetini kabul eylesin ve kahraman Gazze halkının zaferine vesile kılsın."

HAKAN FİDAN’DAN HANİYE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, X sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye İran'da suikast düzenlendiğini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Haniye'nin, yaşamını Filistin davasına, Filistin'e barış ve huzur gelmesine adadığını kaydeden Fidan, ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidi olduklarını vurguladı.

Fidan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
Değerli Kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim. Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi. İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

HANİYE'YE YAPILAN SUİKASTIN ARDINDAN BAHÇELİ'DEN İLK AÇIKLAMA

MHP lideri Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından ilk açıklamasını yaptı. Bahçeli bu suikastle beraber artık sorunun sadece İsrail ve Filistin arasında kalmadığını ve artık adı konulmamış bir savaşın tedavülde olduğunu belirtti.

Bahçeli’nin Haniye’nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklama şu şekilde oldu:

“Bu sabah Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olması Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştirecektir. İsrail’in Gazze’ye ve nihai aşamada Lübnan’a yönelik saldırılarına eşzamanlı olarak İsmail Haniye’nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır.

Mezkur suikastin İsrail Başbakanı’nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran’da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır.

Haniye suikastinin çok boyutlu yansımaları ve operasyonel yankıları kaçınılmazdır.

Kartlar açık oynanmaktadır. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir.

Mazlum bir halkın sistematik şekilde imhasına sessiz ve seyirci kalan uluslararası toplum derhal harekete geçmek, bir yanda önleyici, diğer yanda da cezalandırıcı müdahalelerde bulunmak mecburiyetindedir.

Ortadoğu’daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesi toplu ve yaygın bir savaşın adeta işaret fişeği mahiyetindedir. Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür. Daha üzücü olanı ise İsrail ile Filistin arasında barış umutlarının gittikçe kösteklenmesi ve körelmesidir. ,

Bu karanlık tablonun başta İsrail olmak kaydıyla hiçbir ülkeye faydası dokunmayacaktır. Artık sorun iki devlet arasında yaşanan bir çatışma olmaktan hızla uzaklaşırken, bunun yanında ve fevkinde hak ile batılın, mazlum ile zalimin, haç ile hilalin, şehit ile caninin, merhamet ile melanetin, vicdan ile vandallığın kutuplaşmasına tam olarak evrilmiştir.

Tarihin keskin virajlarıyla karşılaştığımız bugünlerde, İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır.

Aksi halde son pişmanlığın en küçük müessir sonucu olmayacağı gibi insani ve İslami değerler açısından da sıralı iflaslar resen ifşa ve ilan edilmiş sayılacaktır.

Hamas Siyasi Büro Şefi Sayın İsmail Haniye’ye ve soykırımda hayatlarını kaybeden diğer bütün Filistinli şehitlere Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, Filistin halkıyla baş sağlığı dileklerimi paylaşıyorum.”

db.png

HANİYE İÇİN ARAP ÜLKELERİNDEN SES YOK

Haniye’nin hayatını kaybettiği suikast sonrasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt gibi zengin Arap-körfez ülkelerinden saldırıya dair bir açıklama veya kınama mesajının olmaması dikkatleri üzerine çekti.

HANİYE SUİKASTI SONRASINDA ÖZGÜR ÖZEL: ÖLDÜRÜLMESİ CİNAYETTİR!

Eskişehir’de gündeme dair açıklamalarda bulunan CHP lideri Özgür Özel, Haniye’nin suikasta uğramasının ardından şu açıklamada bulundu:

“Biz nerede bir şiddet varsa nerede bir ölüm varsa bundan üzüntü duyarız. Biz İsrail'in Filistin'e yaptığı devlet teröründe duruyoruz. Ama Hamasın Ekim ayında başlattığı saldırılar hepimizi üzmüştü. Suçsuz insanlar öldü.

Ama orada suçsuz insanlar öldü, biz buna karşılık veriyoruz diye 40 bin kişi öldürdüler. Hala daha durmuyorlar. Netanyahu’yu Amerika'da alkışlayanlar bu katliamın ortaklarıdır.

Netanyahu gibi birisine çocuk, kadın katiline, ambulans, hastane vurdurtan, ekmek kuyruğundaki insanlara ateş attırtan bir insanlık suçlusuna bir soygunun suçlusuna belki ileride bu noktaya gelecek iş.

Bunun tanımı odur ve uluslararası camia bunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalacak. Alkış tutanlar bu şiddetin devamından sorumludurlar. Hamas liderinin öldürülmesi de bir şiddet olayıdır, bir cinayettir. Biz onu da tasvip etmiyoruz.

Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın akan her damla kan akan her damla gözyaşı bizim yüreğimizi sızlatmaktadır.”

aaa-001.png

HAMAS LİDERİ İSMAİL HENİYYE KİMDİR?

İsmail Haniye, Filistinli siyasetçi ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin eski başbakanı olarak tanımlanır. 2017 yılından bu güne Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı olarak görev yapmaktaydı.

1963 yılında Gazze Şeridi’ndeki Elşati mülteci kampında doğmuştur. Gazze İslam Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra siyasi kariyerine atılmıştır. 2006’da Filistin başbakanı olarak atanmış, ancak 2007’de görevden alınmıştır.

Haniyye evli ve 13 çocuk sahibiydi.

gg-001.png

re-002.png

İlgili Haberler