Halkın AKP'ye güveninde ciddi bir aşınma var!

Halkın AKP'ye güveninde ciddi bir aşınma var!

Halkın AKP'ye güveninde ciddi bir aşınma var!

Son anket, AKP’ye güvenin hızla azaldığını ortaya koydu. Halkın yüzde 61.4’ü, AKP’liler hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının doğruluğuna inanıyor.

AKP’ye güven dibe vurdu
Strateji Geliştirme Merkezi tarafından yapılan anket, Türk halkının hükümete olan güveninin önemli oranda azaldığını ortaya çıkardı

Political Researcher Strateji Geliştirme Merkezi tarafından 7-10 Kasım tarihlerinde Türkiye genelinde 26 ilde ve 4 bin 322 kişinin katılımı ile yapılan anket, Türk halkının hükümete olan güveninin önemli oranda azaldığını gösterdi. Anket, vatandaşların ekonomik sıkıntı nedeniyle Türkiye’nin dış ilişkilerine ve siyasete yönelik ilgilerinin ise azaldığını gözler önüne serdi.

Vatandaş geçim derdinde
Anket ile toplumun genel gündeminin ekonomik sorunlar, zamlar, terör olayları ve yolsuzluklar olduğu ortaya çıktı. Türkiye için çok önemli olan dış politik gelişmeleri önemseyenlerin oranı ise çok düşük seviyede bulunuyor.  Ankete göre, Türkiye’de geçen ayın en önemli olayının ekonomik kriz olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 29.7 olurken, doğalgaz zammı ise yüzde 20.4 oldu. Yolsuzluk iddialarının en büyük olay olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17.6’yı bulurken, terör olayları yüzde 13.2 oldu.  AKP’li bazı isimler hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına ise vatandaşlar inanıyor. AKP’liler hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına inananların oranı yüzde 61.4 olurken, inanmayanların oranı ise yüzde 30.5’de kaldı.

Dokunulmazlıklar kalksın
Ankete göre, dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğine inananların oranı yüzde 77.6. Son dönemdeki gelişmeler nedeniyle hükümetin yolsuzlukların üzerine gittiğine inananların oranı da önemli oranda düştü. Bu oran yüzde 30.8’de kalırken, inanmayanların oranı ise yüzde 59.7 oldu. Anket, yolsuzluklarla mücadele iddiasında olan AKP’nin bu konuda toplumu ikna edemediğini gösterdi.

Bölünme korkusu
Anketin bir diğer önemli sonucu ise Türk halkının bölünme korkusu yaşadığı. Ankete katılanların yüzde 54.3 gibi büyük bir kısmı “Sizce Türkiye’de bölünme tehlikesi var mıdır?” sorusuna “evet” yanıtın verdi. Türkiye’de şeriat tehlikesi olduğuna inananların oranı ise yüzde 26.7’yi bulurken, darbe tehlikesi olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 14.6 oldu.

Ümraniye Davası’na ilgi yok
Anket, son dönemdeki gelişmeler sonrasında, “Yüzyılın davası” olarak nitelendirilen Ümraniye Davası’na da ilginin azaldığını da gözler önüne serdi. Davayı takip edenlerin oranı yüzde 35.7’e düşerken, kısmen takip edenler ise yüzde 11.7 oldu. Davayla hiç ilgilenmeyenlerin oranı ise yüzde 52.6’yı buldu. Ankete katılanların yüzde 57.1’i Ergenekon’un terör örgütü olduğuna inanmadığını açıkladı.