H1N1 dünyayı sardı

H1N1 dünyayı sardı

H1N1 dünyayı sardı

Meksika’da başlayan Amerika, Avrupa, Avustralya’ya bulaşan domuz gribi daha sonra Afrika, Asya ve Latin Amerika’ya sıçradı. Virüs en son olarak Portekiz’de de ortaya çıktı

Çin hükümetinin, ülkesindeki 70’ten fazla Meksikalıyı domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü taşıdığı kaygısıyla karantina altına aldığını açıklaması gerginliğe neden oldu. Devlet televizyonuna verdiği demeçte ‘bazı ülkelerin Meksikalılara ayrımcılık yapmasını kınayan’ Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon, ülkesindeki salgını geçmişte bazı ülkelerin yaptığı gibi gizlemediğini  söyledi.

ABD’de, “domuz gribi” olarak da bilinen H1N1 virüsüyle ilgili doğrulanmış olay sayısı 245’e yükseldi. Sağlık yetkilileri, 35 eyalette 245 vakanın görüldüğünü açıkladı. Bir kaç gün içinde ülkedeki kesinleşmiş vaka sayısındaki artışta yine küçük sıçramalar olabileceğini belirten yetkililer, bu sonuçların virüsün oldukça fazla yayıldığını gösterdiğini kaydetti. Portekiz Sağlık Bakanlığı, Meksika’dan tatilden dönen 30 yaşındaki bir kadında domuz gribi hastalığı tespit edildiğini, hastanın iyileştiğini ancak evinde karantina altında tutulduğunu açıkladı.

Kışla karantinada
İsviçre’de, iki askere domuz gribi virüsü H1N1 bulaştığından şüphelenilen Fribourg’da bulunan bir kışladaki 250 askerin önlem olarak karantinaya alındığı bildirildi. İtalya’da 2 yeni domuz gribi vakası daha tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısı 4’e çıktı.

Meksika’da 22 kişi öldü
Dünya Sağlık Örgütü  dünyada 20 ülkede 985 domuz gribi vakası tespit edildiğini bildirdi. Meksika’da kesinleşmiş H1N1 vakası 568’e, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı ise 22’ye yükseldi. Son verilere göre dünya genelindeki domuz gribi vakası 1.000’e ulaşırken, Meksika 568 vakayla ilk sırada, ABD ise 245 vakayla ikinci sırada bulunuyor. Diğer ülkeler ve kesinleşmiş vaka sayıları ise Kanada’da 101, İspanya’da 54, İngiltere’de 18, Almanya’da 8, Yeni Zelenda, Fransa ve İtalya’da 4, İsrail ve Güney Kore 2’şer, Avusturya, Danimarka, Hollanda, Hong Kong, İrlanda, İsviçre, Kolombiya, Kosta Rika’da 1’er vaka olarak sıralanıyor.

Meksika, Çin’deki vatandaşlarını getirmek için bir uçak kiralarken, önceliğin karantina altına alınanlara mı verileceği konusuna açıklık getirmedi.

İkinci salgın riski kapıda
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) domuz gribinin hızının kesilmesinin rehavete yol açmamasını istedi. Yetkililer, yeni ve daha güçlü bir salgın olasılığının devam ettiği uyarısında bulundu. Hastalığın çıkış noktası olan Meksika’da Devlet Başkanı Felipe Calderon, vaka sayısının azalma eğiliminde olduğunu, alınan önlemlerin işe yaradığını söyledi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü hastalığın yıl içinde özellikle kış aylarında güçlenerek yeniden ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. DSÖ Genel Müdürü Margaret Chan, ikinci dalganın olması halinde 21. yüzyılın en kötü bölgesel salgınıyla karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çekerek, “Virüsün yok olmasını umut ediyoruz, eğer bu olmazsa geniş çaplı bölgesel bir salgına sürükleniriz” ifadelerini kullandı.


İngiltere’de bir okul kapatıldı
İngiltere’de H1N1 virüsü taşıdığı belirlenen  hasta sayısı 18’e yükselirken, hastalığa yakalananlar arasında başkent Londra’da bir lise öğrencisinin de bulunduğunun tespit edilmesi üzerine okulda öğretime ara verildi. Hastalığa yakalanan diğer iki kişiden birinin Teksas’dan dönen Ayrshire’lı bir İskoç, diğerinin de başkent Londra’nın Wandsworth bölgesinde yaşayan ve ABD’den yeni dönen 11 yaşındaki bir başka öğrenci olduğu bildirildi. Bu ikinci öğrencinin okulunun kapatılmasına gerek duyulmadığı belirtildi. Kamu Sağlığını Koruma Ajansı yetkilileri, virüs taşıyan Ayrshire’lı kişiyle 30 Nisanda aynı uçakta seyahat eden yolculara da 24 saat açık olan Milli Sağlık Sisteminin (NHS) acil yardım hattını aramaları çağrısında bulundu. İngiltere’de halen 700’ü aşkın kuşkulu vaka üzerindeki testlerin de sürdüğü belirtiliyor. İngiltere Sağlık Bakanı Alan Johnson, yaza kadar yeni vakaların ortaya çıkmasını beklediklerini, ancak asıl büyük ikinci dalganın sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkacağını düşündüklerini söyledi.

Meksika’da papazları da ‘domuz gribi’ korkusu sardı. Ülkenin başkenti Meksiko City’deki Büyükşehir Katedrali’nde görevli katolik din adamları da H1N1 Grip A’ya karşı önlem olarak maske taktı.

Türkiye’de durum Kapıkule sınır kapısında önlem
Edirne Valisi Mustafa Büyük, Dünya Sağlık Örgütünün, domuz gribi salgını alarm düzeyini 5’inci evreye çıkarmasıyla Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Pazarkule sınır kapılarında sağlık ekiplerinin 24 saat hazır bulundurulduğunu bildirdi. Büyük, “Kapıkule’de 2 doktor 24 saat çalışıyor. Şu anda korkulacak bir durum yok, ancak biz önlemlerimizi aldık” dedi.

TÜRKİYE'DE DURUM
İncirlik Üssü riskli bölge
Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete ise domuz gribinin, İncirlik’te ABD uçaklarının iniş- kalkış yapması ve bu ülkeden gelen ABD’liler nedeniyle Adana’da risk oluşturduğunu söyledi. Mete, “H1N1 virüsü, hava limanlarından gelen yabancı yolcularla yayılabilir. İncirlik’teki ABD askerleri sık sık ülkelerine gidip geliyor. Genellikle ABD’den asker giriş çıkışı yapılan İncirlik Hava Üssü potansiyel bir risk bölgesi. H1N1 virüsüne yakalanmış birisinin Hava Üssü’ne gelmesi, gribin ilk olarak Adana, ardından Türkiye’ye girmesine de neden olabilir. Bu nedenle İncirlik son derece riskli bölge” dedi. (AA)


Ölümü şüpheli bulunan hastaya otopsi yapıldı
Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne ölü getirilen 37 yaşındaki M.A. hakkında “domuz gribinden öldü” iddiaları üzerine açıklama yapan Başhekim Doç.Dr. İbrahim Demir,“Kliniğimizde herhangi bir domuz gribi şüphesi, vakası sözkonusu değildir” dedi. Bir bankanın Konyaaltı Şubesi’nde memur olarak görev yapan M.A.’nın hastaneye getirildiğinde ölmüş olduğu açıklandı.  M.A’nın otopsisine katılan Nöbetçi Savcı Galip Aşık, alınan örneklerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderildiğini bildirdi. “Bir taş atıldı, tabiri caizse onu çıkartmaya çalışıyoruz” diyen Savcı Aşık, örnekler üzerinde patolojik, toksikolojik ve mikroskobik inceleme yapılacağını belirterek, “Normalde sonuçlar 3 ayda çıkar. Ancak iddialar nedeniyle daha erken geleceğini düşünüyoruz” dedi.