Güney Afrika zenginlikten ölüyor

Güney Afrika zenginlikten ölüyor

Güney Afrika zenginlikten ölüyor

Dünyanın en büyük 18. elmasının bulunduğu Lesotho’da yüzlerce kişi açlık ve yoksulluktan hayatını kaybediyor. Çünkü ülkedeki elmas madenlerinin yüzde 70’i G. Diamonds şirketine ait.

Güney Afrika’daki Lesotho’daki bir madende, 494 karatlık, dünyanın 18’inci en büyük elmasının bulunduğu açıklandı. Ulusal Kaynaklar Bakanı Monyane Moleleki, ülkenin dağlık bölgesindeki Lets’eng elmas madeninde çıkarılan nadir bulunan kalitedeki beyaz elmas taşın, müzayede için Belçika’nın Anvers kentine gönderildiğini kaydetti. Lets’eng madeninde geçen yıl çıkarılan 603 karatlık elmas 12.3 milyon dolara, Ocak 2007’de çıkarılan 215 karatlık kusursuz bir elmas da 8.3 milyon dolara yine Belçika’da açık artırmada satılmıştı.

AIDS sorunu büyüdü

Ancak tamamı Güney Afrika topraklarıyla çevrili olan dağlık bir ülke olan Lesotho’da ciddi anlamda yoksulluk, yüksek işsizlik oranı ve AIDS sorunu bulunuyor. Her yıl yüzlerce kişi bakımsızlık ve açlık nedeniyle hayatını kaybediyor. Çünkü değerli toprakların üzerinde bulunan bu ülkede madenin sadece yüzde 30’u Lesotho hükümetine, yüzde 70’i ise Gem Diamonds şirketine ait bulunuyor.

Değerli topraklara sahip G.Afrika ülkelerinde elmas için çıkarılan iç savaşlar, fakirliği daha da artırdı.

 

Elmas savaşları 2002’de bitti
Güney Afrika ülkeleri arasında en çok elmas Sierra Leone’de bulunuyor. Hepsi yüksek teknolojide kullanılan ya da çok para eden madenler. Bir Belçikalı firma aslında bir Yahudi firma buradan yılda 1 milyon krat elmas götürüyor. Ve insanlar o madenlerde 30 sente çalıştırılıyorlar. İç savaş sırasında Ruf militanları diye bir gurup çıkıyor ve Liberya’dan da silah desteği alıyorlar.  Ruf militanları ‘biz bu kadar servete rağmen neden fakiriz’ diye oldukça ciddi bir iç savaş başlatıyorlar. Nüfusu altı milyon olan ülkede 100 ile 200 bin arasında insan ölüyor ve on binlerce kişi sakat kalıyor. Militanlar köylere gelerek 9 ve 18 yaş arası çocukları “Bize asker olacaksınız” diye topluyorlar. Gelmek istemeyen, direnen çocukları ise palalarla iki ellerini kesip bırakıyorlar. Bu kargaşa 1992-2002 arasında devam ediyor ve fakirliği arttırıyor.