Gök bilimciler, Güneş sisteminde yeni bir gök cismi bulduklarını, Güneş'in yörüngesinde Plüton'un ötesinde keşfedilmemiş gezegenler olabileceğini açıkladı.
Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 47. Yıllık Toplantısı'nda sunulan çalışmaya göre, "V774104" adı verilen gök cismi, Güneş'ten 15,5 milyar kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu rakam, Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 103 katına denk geliyor.
Gök cismi, bilinen son gezegen olan Neptün'ün ötesindeki Kupier Kuşağı'nda keşfedildi. Daha önce Güneş Sistemi'nde keşfedilen en uzak cisim, Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 90 katı uzaklıktaydı.
Donmuş gök cisminin, Güneş sisteminin sınırındaki kuyruklu yıldız kümesi Oort Bulutu'nun iç kısımlarında yer aldığı sanılıyor.
Güneş sisteminin sınırındaki kadim gök cisimlerinin, milyarlarca yıldır aynı yörüngede seyahat ettiği sanılıyor.
V774104'ü keşfeden ekibin lideri Washington Carnegie Enstitüsü'nden Scott Sheppard, "Şimdilik gök cisminin yörüngesi hakkında herhangi bir bilgimiz yok. Tek bildiğimiz, Güneş sisteminde bilinen en uzak gök cismi olduğu" dedi.
V774104 ile ilgili çalışmaların, hem Oort Bulutu ile ilgili yeni bilgilere ulaşılmasına hem de Güneş sisteminde keşfedilmemiş gök cisimleri olup olmadığının ortaya çıkarılmasına yardımcı olması bekleniyor.
(AA)