Güneş paneli üretiminde 20 milyon dolarlık yatırım devrede

Güneş paneli üretiminde 20 milyon dolarlık yatırım devrede

Rhofa Grup bünyesinde kurulan Rhofa Enerji Mühendislik’in güneş paneli üretim fabrikası Tekirdağ’da yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi.

Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Rhofa Enerji Mühendislik’in güneş enerjisi paneli üretimi gerçekleştirdiği fabrikası, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla açıldı. Açılış törenine Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve çok sayıda davetli katıldı.

YILLIK 500 BİN PANEL ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP

Ülkenin yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim ve ihracat yetkinliklerine güç katan bu tesisin Türkiye'ye ve enerji sektörüne hayırlı olmasını dileyen Mehmet Fatih Kacır, yeşil dönüşüm ve enerji bağımsızlığının öneminin her geçen gün arttığı söyledi. Kule, kanat ve jeneratör üretiminde elde edilen kabiliyetlerin, Türkiye'yi Avrupa'da rüzgar türbini bileşen üretiminde ilk 5 ülkeden biri haline getirdiğini ifade eden Kacır, aynı zamanda rüzgar enerjisinde olduğu gibi geleceğin önemli bir enerji kaynağı olarak görülen güneş enerjisinde de girişimcileri ve sanayicileri desteklediklerini anlattı. Kacır, tesisin 16 bin metrekare alanda yıllık 500 bin panel üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, tesisin Türkiye'nin güneş panellerinde mevcut üretim kabiliyetlerini bir adım öteye taşıyacağını vurguladı.

soldan-sagaa-mehmet-fatih-kac-r-hazreti-akdemir.jpg

ENERJİDE YATIRIMCI OLMA HEDEFİ

1989’da inşaat malzemeleri satışı ile başladıkları ticaret hayatını bugün bünyesinde Türkiye’nin en büyük ve en çok ihracat gerçekleştiren sanayi kuruluşları arasında yer alan Akkim Yapı Kimyasalları, Akdemir Teknik Makine firmalarının da yer aldığı Rhofa Grup olarak devam ettiklerini belirten Rhofa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir, yapı kimyasalları, elektrik ekipmanları, sanayi endüstri hortumları gibi farklı sektörlerde de üretime devam ettiklerini ve son olarak da yenilebilir enerji alanında güneş enerjisi sektörüne yatırım yaptıklarını dile getirdi. Hazreti Akdemir, “Bu yatırımımızı Rhofa Grup olarak hayat geçirdik. Güneş enerjisi alanında paneller üretmeye başladık. Yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Bizim burada en büyük amaçlarımızdan biri de üretimle beraber Türkiye’nin mühendislik alanındaki gücünü de ortaya çıkarmaktı. Ülkemizin bu mühendislik altyapısı sayesinde şirketimizi, güneş enerjisinde kurulum, proje geliştirme, proje tamamlama, satış sonrası hizmet ve aynı zamanda enerjide bir yatırımcı olarak konumlandırdık. Sanayicinin çözüm ortağı olarak ihtiyaçları olan enerjiyi en uygun, en kaliteli şartlarda üretip ihtiyaçlarını karşılamak.” dedi.

rhofa-grup.jpg

ÜRETİMDE YÜZDE 60 YERLİLİK ORANINA SAHİP

Şirket olarak ihracat da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Hazreti Akdemir, “Şu an 3 Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. O ülkelerdeki bazı projeleri aldık, bazı projeleri tamamladık ve teslim ettik. Önümüzdeki dönemde yine ana pazarımız Avrupa ülkeleri olacak. Ancak Afrika ülkeleri ve Balkan ülkeleri de radarımızda. Şu anda Arnavutluk, Makedonya, Zimbabve, Tanzanya ve Güney Afrika’da proje geliştirme ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Sri Lanka’da da enerji bakanlığı ile birlikte çalıştığımız bir proje var. Belli bir aşamaya geldik. Orada da enerji yatırımcısı olmak istiyoruz. Dolayısıyla Rhofa Enerji olarak üretimle beraber aynı zamanda mühendislik hizmeti konusunda da Türkiye'nin bu konudaki yüzü olmak istiyoruz.” dedi. Şu anda üretimde yerlilik oranlarının yüzde 60’lar seviyelerinde olduğunu kaydeden Hazreti Akdemir, gelecek dönemde yerlilik oranının da hızla artacağına dikkat çekti. Uluslararası pazarda Türkiye’yi temsil eden, lider bir enerji firması olmak istediklerini kaydeden Hazreti Akdemir, şunları söyledi: “Bu hedefimize 10 yıl içinde ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin bu konuda en ileri, hem teknoloji üreten hem de teknoloji ihraç eden, firması olacağız. Gelecekte yatırımlara devam etmek için de çalışmalarımız sürüyor. Orta ve uzun vadeli planlarımızı yaptık. Bu kapsamda Türkiye’nin enerjide ihtiyacı olan bazı ekipmanların üretimi için fizibilite çalışmaları yaptık. Bataryayla ilgili de çok ciddi çalışmalarımız var” dedi.

İlgili Haberler