Türk mutfağının geleneksel tatlısı ve hafif olması nedeniyle de Ramazan'ın vazgeçilmezi Güllaç, yine raflardaki yerini aldı. Güllaç keyfini evinde yaşamak isteyenlerin en çok aradığı soru ise "Güllaç nasıl yapılır" ve "Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir?" oldu.
GÜLLAÇ NEDİR, MALZEMELERİ NELERDİR
Güllaç Suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde edilir.
Malzemeler:
12 adet güllaç yaprağı
6 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi ya da antep fıstığı
Üzeri için:
2 yemek kaşığı toz antep fıstığı
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR
Sütü derin bir tencerede kaynatın. Kaynamakta olan süte toz şekeri ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın.
Son olarak; gül suyunu ilave edin. Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin.
Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde parçalayın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.
Sütün ardından kata ceviz içi ya da antep fıstığı serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin.
Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı dilimleyin.
Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi ya da antep fıstığı serpiştirin.
Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
GÜLLAÇ YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır. Tatlının kolay dilimlenebilmesi için dikdörtgen bir servis tepsisi kullanın.
Servisi için: Süslemede, kiraz şekeri, ceviz içi ve toz Antep fıstığı kullanabilirsiniz.
Nişastalı güllaç yaprakları sütü düşündüğünüzün aksine çok çabuk bir şekilde içecektir. Süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz. Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.