Gül hakkında suç duyurusu

Gül hakkında suç duyurusu

Gül hakkında suç duyurusu

Haber : Yüksel MUTLU


Gül hakkında suç duyurusu
Recep Akkuş adlı vatandaş, Refah-Yol hükümetinde Devlet Bakanı iken, Türkiye Kalkınma Bankası’nı 1 milyar 652 milyon lira zarara uğrattığı iddiasıyla Abdullah Gül hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açılması için suç duyurusunda bulundu.

Gül’e suç duyurusu
Recep Akkuş adlı vatandaş, Refah-Yol hükümetinde Devlet Bakanı iken, Türkiye Kalkınma Bankası’nı 1 milyar 652 milyon lira zarara uğrattığı  iddiasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında soruşturma açılması için suç duyurusunda bulundu. Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Gül’ün sözkonusu dönemde kendisine bağlı olmasından istifade ederek, özel  harcamalarını Türkiye Kalkınma Bankası hesabından ödettirdiği ileri sürüldü. Açılan tazminat davasının Gül’ün aleyhinde sonuçlandığı iddia edilen dilekçede kamu davası da açılması istendi. Suç duyurusu dilekçesinde, şu iddialara yer verildi: 

Şahsi harcama

“Yapılan harcamaların toplamı 1 milyar 652 milyon Türk Lirası’dır. Kurul raporuna rağmen şüpheli, kamunun zararını karşılamaktan imtina edince bu defa banka, şüpheli aleyhine Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 1999/216 E. sayılı dosyasından tazminat davası açmıştır. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme,  ’...davalının bankaya yatırdığı 1 milyar 652 milyon liralık harcamanın görevle ilgisi olmayan şahsi harcama niteliğinde olduğu saptamıştır. Kişisel ilişkileri ile ilgilidir. Görev gereği değildir. Teftiş Kurulu tarafından tespit edilen bu para, davalıdan istenmiştir. Ancak davalı tarafından ödeme yapılmamıştır.

Yargıtay onadı

Bunun üzerine uyuşmazlık çıkmış ve dava açılmıştır. Harcamalara ilişkin belgeler, uzman bilirkişi raporları ve tüm dosya içeriği ile doğrulanmıştır. Bu bakımdan davalı, harcamaların bedelini bizzat ödemekle hükümlüdür. Bu nedenle 1 milyar 652 milyon liranın yüzde 50’sinin faiziyle birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiştir...’ Şüpheli, söz konusu mahkeme kararını temyiz etmiş, ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 2000/6788 E., 2000/ 7375 K. sayılı ilamı ile mahkeme kararını onamıştır. Şüpheli, onama kararına binaen söz konusu bedeli icraen ödemek zorunda kalmıştır.”

‘Kayıp trilyon’ gündemde
TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi, milletvekili dokunulmazlığı düşen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “kayıp trilyon” davasyla ilgili dosyasını Başbakanlığa gönderecek. Gül’ün, “kayıp trilyon” davası ile ilgili dosyası TBMM’den Başbakanlığa, oradan da Adalet Bakanlığı’na havale edilecek.