GRİP AŞISI OLMANIN TAM ZAMANI

GRİP AŞISI OLMANIN TAM ZAMANI

GRİP AŞISI OLMANIN TAM ZAMANI

Eylül-ekim aylarında aşı olunması gerekiyor
Gripten korunmanın en iyi yolunun aşı olduğunu belirten uzmanlar, Eylül-ekim aylarının grip aşısı için en uygun zaman olduğuna dikkati çektiler. İsteyen vatandaşların yanısıra, 65 yaşını geçmiş, astım gibi müzmin bir akciğer hastalığı ya da şeker, kalp, böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, hastanede çalışanlar, sık sık seyahat eden, insanlarla yoğun teması olanların   daha fazla gecikmeden grip aşısı yaptırması gerektiği de belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, risk altındaki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini, en uygun zamanın ise.eylül-ekim ayları olduğunu söyledi. Özlü, grip aşısı bu dönemde yaptırıldığında, grip salgınlarının başladığı kış ayları içerisinde bağışıklığın en yüksek düzeyde olacağını söyledi. Prof. Özlü, grip aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ölümle bitebilir
Özlü, gribin asıl olarak solunum yollarında yerleşen ınfluenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu, yüksek ateş ve yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden, toplumda aynı anda bir çok kişiyi hastalandırıp çok sayıda ölümlere yol açan, kolay yayılabildiğinden salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalık olduğuna da dikkati çekti. Özlü, gribin çok çabuk yayıldığını da söyledi. 


Bu önlemleri alın
* ILIK ve rahat ortamda bulunun, ağır fizik aktivitelerinden uzak durun. Mutlaka dinlenin.
* ATEŞ ve diğer belirtilerin ağır seyrettiği durumda yatak istirahati yapın.
* MUKOZAYI yumuşatmak, drenajı sağlamak ve kaybolan sıvıyı tekrar kazanmak için günde en az 8 bardak sıvı alın.
* SİGARA içmek boğaz tahrişi ve öksürüğü artırır. Kesinlikle sigara içmeyin.
* BOĞAZ ağrılarını azaltmak için ılık, tuzlu su ile gargara yapın.
* HASTALIĞIN şiddetini ve uzamasını önlemek için Vitamin C kullanın.

 

Grip ihmale gelmez

Korunmanın yolları
Gripten korunmak için düzenli yaşamak, uyku ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek, alkol ve sigara alışkanlığını sınırlamak ve eğer varsa zemindeki kronik şeker, kalp, akciğer hastalıklarının bakım ve tedavisini usulüne göre yaptırmak gerekir. Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır.

Belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve kuru öksürüktür. Mide bulantısı ve kusma  da olabilir.