Göze'yi toprağa verdik

Göze'yi toprağa verdik

Göze'yi toprağa verdik

Milliyetçi camianın mücadeleci kalemi Ergun Göze, Merkezefendi’de defnedildi. 

Göze, dualarla uğurlandı
Geride birçok eser bırakan, Türk basınının duayenlerinden, milliyetçi camianın mücadeleci ve polemikçi kalemlerinden gazeteci yazar Ergun Göze, toprağa verildi

Haber: Alev SİPAHİ
Milliyetçi camianın mücadeleci kalemi gazeteci yazar Ergun Göze son yolculuğuna uğurlandı. Kadıköy’deki evinde önceki gün  rahatsızlanarak hayatını kaybeden 12 Eylül öncesinin ünlü polemikçi yazarlarından Göze’nin cenazesi, dün öğle namazına müteakip Zeytinburnu Merkez Efendi Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından, Merkez Efendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ergun Göze için Merkezefendi Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazına basın, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Göze’nin cenazesi başında bekleyen çocukları ve eşi cenazeye katılanların taziyelerini kabul etti. Cenaze namazına katılarak Göze ailesine başsağlığı dileyen İçişleri Eski Bakanı Meral Akşener, Ergun Göze’nin Muhafazakar Türk Milliyetçiliği fikrinin oluşmasında büyük katkıları olduğunu söyledi. Akşener, “Göze’nin benim, benden büyüklerin ve genç neslin üzerinde çok büyük katkıları var. Fikri hayatımızı şekillendiren önemli bir büyüğümüzü kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum, başımız sağ olsun” dedi.


Doğu Türkistan bayrağı
Ergun Göze’nin cenaze namazına katılan Gazeteci Yazar Taha Akyol da yaklaşık 50 yıldır tanıdığı Göze’nin kitapları ve çevirileri ile kültürel alanda çok büyük hizmetler verdiğini söyledi. Akyol, Ergun Göze için “Çok değerli ahlaklı bir yazardı. Geride bıraktığı eserler yeni nesiller için çok yararlı olacaktır.” dedi. Köşe yazarlığının yanı sıra değişik alanlarda yazdığı kitaplarla tanınan Ergun Göze’nin tabutunun bir ucuna Doğu Türkistan davasına katkılarından dolayı Doğu Türkistan bayrağı sarıldı. Öğretim üyesi Dç. Dr. Emin Işık’ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Ergun Göze’nin cenazesi Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. İki gün ara ile babası ve annesini kaybeden işadamı Nevzat Demir de Ergun Göze’nin cenaze namazına katıldı. Ayakta durmakta güçlük çeken Demir, namazdan sonra eski Milletvekili Nevzat Yalçıntaş’a sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.  Sivas’ta 1931 yılında dünyaya gelen Göze, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Çorum Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1957’de bitiren Göze, bir kaç arkadaşıyla birlikte Babıali Yayınevi’ni kurdu.


‘Türk milliyetçiliği’
Daha sonra serbest avukatlık yapmaya başlayan Ergun Göze, basın hayatına Mümtaz Turhan’ın çıkardığı “Ölçü” dergisiyle girdi. Göze, fıkra yazarlığına 1965’te Babıali’de Sabah gazetesinde başlayıp, 1969’da Tercüman’da devam etti. Gazeteciliğe başlamasında etkili olan fikrin, “Türk milliyetçiliği” olduğunu ifade eden Göze, “Türk milliyetçiliği bir antitedir. Aslında Türkiye’de hiç kimse kimseye Çerkez misin, Avar mısın, Kürt müsün diye sormaz... Batı ise 200 yıldır Türkiye’deki azınlıklarla meşgul, bu tarihi antiteyi bozmaya çalışıyorlar. Osmanlı döneminde 72 buçuk millet bir arada yaşadı” görüşünü aktarmıştı.  Evli ve 3 çocuk babası Göze, son olarak Boğaziçi Yayınları’nın editörlüğünü yapıyordu.