Göz kırparak zoom yapabilen lens üretildi

Göz kırparak zoom yapabilen lens üretildi

Kaliforniya Üniversitesi'nde bilim insanları, küçük göz hareketleri ile kontrol edilebilen robotik lens geliştirdi. Elektrik akımı verildiğinde genişleyen polimerlerden yapılan robotik lens, göz kırpmayla görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırabiliyor.

Araştırmacılar en sonunda insan gözünü robotik olarak da geliştirecek lensler üretmeyi başardılar. Bu lensler, insan gözündeki doğal elektrik sinyallerini algılayarak tepki veriyor. Lensler, göz kapalıyken bile devreye girebiliyor.

Lensler, San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirildi. Elektro-okülografik sinyal adı verilen ve gözde oluşan potansiyel elektrik akımını kullanan lens, bu akımda yaşanan değişime göre reaksiyon veriyor. Araştırmanın başındaki isimlerden olan Shengqiang Cai, yaptığı açıklamada pek çok kişinin, görmedikleri anlarda bile göz kürelerini hareket ettirdiklerini ve elektro-okülografik sinyaller ürettiklerini söylüyor. 

Lens, elektrik akımı verildiğinde genişleyen polimerlerden yapıldı. Lens, gözü saran 5 elektrot tarafından kontrol ediliyor. Bu elektrotlar kas gibi hareket ediyor. Polimer daha dışbükey hale geldikçe görüntüleri daha etkili şekilde yaklaştırıyor. 

Araştırmacılar, bu teknoloji sayesinde ileride çok daha gelişmiş protez gözler ya da kameralar yapılabileceğine inanıyor. Bu kameralar sadece gözle kontrol edilebilecek. Lens ile ilgili olarak Advanced Functional Materials dergisinde yayımlanan makalede, sistemin ileride gelişmiş görsel protezler, ayarlanabilir gözlükler ve uzaktan kontrol edilebilen robotlar için önemli bir atılım olacağı savunuldu.