Gönüllülere domuz gribi aşısı başlıyor

Gönüllülere domuz gribi aşısı başlıyor

Gönüllülere domuz gribi aşısı başlıyor

DOMUZ gribine karşı aşı olmak isteyenler, bugünden itibaren sağlık ocaklarına veya aile sağlığı merkezlerine başvurabilecek. Aşı yaptırmak isteyenin beyanı yeterli olacak. Yetkililer uyarıyor: Aşının koruyucu etkisi 10 gün sonra başlar.

İsteyene domuz gribi aşısı
Aşı uygulaması sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde bugünden itibaren başlıyor. Aşılama isteğe bağlı olarak yapılacak. Gönüllü aşı olmak isteyenlerin kendi beyanları yeterli olacak

Kronik organ yetmezliği, bağışıklık sistemi ve kan hastalığı bulunanlarla 6 ay ile 5 yaş arası çocukların “domuz gribi” ne karşı aşı uygulaması bugün başlıyor.  Aşı yaptırmak isteyenlerin sağlık ocakları veya aile sağlığı merkezlerine başvuruların kendi beyanları yeterli olacak, herhangi bir belge istenmeyecek.

Gönüllülere

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, domuz gribi aşılarının gönüllülük esasına göre yapıldığını, bu konuda herhangi bir zorlama olmadığını vurguladı. Aşı uygulanan kişilere olası yan etkiler konusunda bilgi verildiğini kaydeden yetkililer, okul çağındaki çocuklara aşı uygulaması başladığında da veli onayı olmadan aşı yapılmayacağını bildirdi.

Hamileler dikkat

Hamileler için aşının etkinliğini artıran adjuvan maddesi bulunmayan özel aşıların Aralık ayının başında gelmesinin beklendiğini kaydeden yetkililer, “Ancak Dünya Sağlık Örgütü adjuvanlı aşıların da hamilelere uygulanabileceğini açıkladı. Gebeliğinin son 2-3 ayındakilerde hastalık ağır seyrediyor. Özellikle 20 haftanın üzerindeki gebelere aşı yaptırmalarını önerildi.


Risk taşıyanlara “aşılanın” önerisi
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Alpay Azap, “domuz gribi”nin diğer gruplara göre daha ağır seyrettiği kronik hastalığı bulunanlarla 5 yaş altındaki çocukların mutlaka aşı yapılması gerektiğini bildirdi.

5 yaş altına dikkat

Azap, yaptığı açıklamada, “domuz gribi” ne karşı aşılanacak risk gruplarının, hastalığın güney yarım kürede izlediği seyir göz önüne alınarak belirlendiğini bildirdi. “Kronik hastalığı olanlarla 5 yaş altındakilerde diğer yaş gruplarına göre daha ağır seyrettiğini” belirten Azap, hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün bu gruba girdiğine işaret etti