GÖKOVA YİNE KORSAN AVINDA

GÖKOVA YİNE KORSAN AVINDA

GÖKOVA YİNE KORSAN AVINDA

“Somali’de Korsanlarla Mücadele Temas Grubu”nun ilk toplantısında işbirliği, etkin mücadele kararı çıktı. Türkiye, Gökova’yı bölgeye gönderiyor

Resmen kuruldu
TÜRKİYE’yi Büyükelçi Baki İlkin başkanlığındaki heyetin temsil ettiği toplantıya 24 ülke ile BM, Afrika Birliği, AB, NATO ve Uluslararası Denizcilik Örgütü temsilcileri de katıldı. Toplantıyla Güvenlik Konseyi’nin öngördüğü Temas Grubu da resmen kurulmuş oldu.

Çabalar güçlenmeli
BASINA kapalı toplantıda korsanlarla mücadele kapsamında ortak bildiri kabul edildi. Somali’de geçen yıl korsanların gemilere saldırılarının büyük oranda arttığına dikkat çekilen ortak bildiride, uluslararası çabaların güçlenememesi durumunda, gemilere saldırıların daha da artacağı vurgulandı.

Bölgede görev yaptı
TOPLANTIDA Türk tarafının, bölgeye bir firkateyn tahsis etmeyi öngördüğünü belirttiği de öğrenildi. Gökova Somali’de NATO komutası altında görev yapmış, Türk tankeri Karagöl’ün korsanlarca kaçırılmasının ardından NATO’dan ayrılmıştı. Gökova aralık ayında da Türkiye’ye dönmüştü.


Önlemler caydırıcı oldu
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi ve askeri işlerden sorumlu yetkilisi Mark Kimmitt, önlemler neticesinde son 90 günde 5 korsan eyleminden sadece birinde korsanların bir gemiyi kaçırabildiğini, ancak daha yapılması gereken çok şey bulunduğunu bildirdi.

Para akışı durdurulmalı
ORTAK bildiride, birlikte çalışma kararı alınan 6 konu şöyle: Eşgüdüm merkezi. İstihbarat paylaşımı. Yargılama sürecinin güçlendirilmesi. Gemilerin kendi güvenliklerini sağlamak için gerekli önlemleri almaları konusunda bilgilendirilmeleri. Kamuoyunun aydınlatılması. Korsanlara para akışının takibi ve engellenmesi.

 

15 günde 3’üncü gemi faciası
Ada ülkesi Endonezya’da gemi ulaşımı için yeterli güvenlik önlemleri alınmıyor, acı da dinmiyor.

ENDONEZYA’da 30 Aralık’tan bu yana üçüncü kez gemi faciası yaşandı. Sumatra Adası açıklarında 45 Endonezyalı işçiyle 3 kişilik mürettebatın bulunduğu bir geminin batması sonucu 5 kişi öldü.

GEMİDEN 5 ceset çıkarılırken 20 kişinin kurtarıldığı, 23 kişinin de kayıp olduğu öğrenildi. Hafta sonu Parepare Limanı yakınlarında batan gemideki yolculardan 200’ü kayıp. 30 Aralık’taki faciada ise 350 kişi kaybolmuştu.