İndependent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu'nun haberine göre bilim insanları, Kovid-19'la ilişkili zatürreyi ve hastaların neler yaşadığını değerlendirdi.
Akademik Solunum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de zatürre vakalarının yükseldiğini öne sürdü.
Kendi gözlemlerini dile getiren Tutluoğlu, polikliniğe başvuran 10 hastanın yaklaşık 7'sinin zatürre olduğunu, akciğerlerinde tutulum meydana geldiğini belirterek, "Kovid-19'da zatürre artık neredeyse sıradanlaştı" yorumunu yaptı.
İlkbaharda korona virüse yakalanıp bir aylık tedavinin ardından iyileşen Tutluoğlu, sözlerini şunları kaydetti:
Zatürre oranları, yüzde 3,5-4 olarak veriliyor. Hastaların çoğu ateş, göğüs ağrısı ve vücut ağrısı şikayetiyle geliyor. Tomografi çekiyoruz, zatürre görme oranımız yüzde 70'lerde. Diğer arkadaşlarla konuştuğumuzda da klinikte onlar da benzer şeyi söylüyorlar. Erken dönem olarak adlandırılan ilk birkaç günde, hastalık zatürre ile başlarsa, daha ciddi seyredebiliyor.
Başlamasa bile 7-10. günde ikinci bir atak gibi stokin fırtınası yaşanıyor. Hasta yeniden belirtili hale gelebiliyor, başta zatürre yoksa bile akciğerde zatürre gelişebiliyor. Hastanın belirtilerine göre yönleniyor ve laboratuvar parametrelerine göre, iltihabı gösteren parametler varsa zatürreyi buluyoruz. Testi negatif çıkan hastalar arasında da akciğer filminde Kovid-19'a bağlı zatürrenin görüldüğü vakalar var.
"EVDE AĞIRLAŞTIKTAN SONRA YOĞUN BAKIMA KALDIRIYORLAR"
Evde Kovid-19 tedavisi gören bazı hastaların sağlık durumlarındaki olumsuz gidişata da değinen Tutluoğlu, "Kimi zaman hasta evde yatıyor ama 5-6 gün boyunca ateşi düşmüyor. Ağırlaşıp, evden yoğun bakıma giden hastalar var. Bu konuda sorunlarımız var. Her hastayı hastaneye yatıramıyoruz ve onların durumu kötüleşebiliyor" dedi.