Gofret kek ve çikolatada büyük tehlike. Alırken bin defa düşünün

Gofret kek ve çikolatada büyük tehlike. Alırken bin defa düşünün

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nida Dinçel ve Uzm. Dr. Şükran Keskin Gözmen yapmış olduğu araştırmalara göre vücudumuza giren tuzun çoğunun işlenmiş gıdalardan geldiğini ve bu durumunda hipertansiyon başta olmak üzere birçok soruna neden olduğunu belirtti. Araştırmalar sonucunda tatlı gıdalarında en az tuzlu gıdalar kadar tuz içerikleri yüksek olduğu tespit edildi.

Milliyet''in haberine göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nida Dinçel ve Uzm. Dr. Şükran Keskin Gözmen yaptıkları çalışma ile işlenmiş tatlı gıdaların içeriğinde yoğun tuz bulunduğunu ve sağlığı olumsuz etkilediğini gözler önüne seren bir araştırmaya imza attı.

‘BÜYÜK SAĞLIK RİSKİ OLUŞTURUYOR’

Araştırma kapsamında farklı marketlerde satışa sunulan farklı markalara ait 100 adet gofret, çikolata, şekerleme, kek ile 100 adet cips, kraker ve tuzlu bisküvi ürünü toplanarak incelemeye alındı. Toplam 200 ürün tatlı ve tuzlu kategorisine ayrılarak, bu ürünlerin 100 gramındaki tuz oranları birbirleriyle karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda işlenmiş hazır tatlı gıdaların 100 gramında ortalama 0.1 ile 1.8 gram sodyum (tuz) olduğu saptandı. Tuzlu hazır gıda grubunun 100 gramında ise ortalama sodyum oranının 0.1 ile 3.6 gram olarak tespit edildi.

Market raflarındaki işlenmiş tatlı ve tuzlu hazır gıda ürünlerinin tuz miktarları karşılaştırıldığında benzer oranların tespit edildiğini belirten Dr. Dinçel ve Gözmen, Milliyet aracılığı ile şu uyarılarda bulundu:

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlıklı bir insanın günlük tüketmesi gereken tuz miktarını beş gram olarak belirlemiş olsa da ülkemizde günlük tuz tüketimi 15 gram seviyesinde bulunuyor. Vücudumuza giren tuzun çoğu işlenmiş gıdalardan geliyor. Gereksinimden fazla tuz alımı böbrek hasarları ve hipertansiyon başta olmak üzere birçok soruna neden oluyor. İnsan vücudu genetik olarak günlük 0,25 gram tuz alımına programlıdır. İnsan metabolizması için gereken tuz miktarı günlük aldığı besinlerle karşılanabilecek düzeydedir. Ancak tüketilen sodyum yemeklere eklenen tuzdan değil, büyük bir oranda işlem görmüş hazır gıdalardan vücudumuza alınıyor. Bu durum büyük sağlık riski oluşturuyor.”

‘TATLI GIDALARIN DA TUZ ORANI YÜKSEK’

İşlenmiş paketli ve uzun ömürlü hazır gıdalar günlük sodyum alımının genelde yüzde 75’ini oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Dinçel ve Gözmen ikilisi ayrıca, şu tespitte bulundu:

“Hazır paketli gıdaların raf ömrünün uzatılması için kullanılan tuz oranı günlük insan vücudu gereksinimlerini çok aşacak şekilde yüksek olduğunu saptadık. Daha da ilginç olan sonuç ise tatlı gıdalarında en az tuzlu gıdalar kadar tuz içerikleri yüksek. Özellikle market raflarında yer alan uzun ömürlü paketli hazır katı gıdaların çocukların günlük beslenmesinde azımsanmayacak bir yeri olduğu düşünüldüğünde ailelerin hem paketli gıdaların tüketimi konusunda hem de tatlı gıdaların tuz içeriği konusunda ayrıntılı bilgilendirilmeleri gerekiyor.”

İlgili Haberler