Serkan TALAN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER
Çin’in Wuhan kentinden çıkıp tüm dünyaya yayılan korona virüs salgınından Türkiye’de bulunan sığınmacıların ne kadarının etkilendiği belirsizliğini koruyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili şu ana kadar bir resmi açıklama gelmezken, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü dikkat çeken bir açıklama yaptı.
CİMER’e sorduğumuz soruya yanıt veren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Politika ve Projeleri Dairesi Başkanlığı, sığınmacıların durumunu denetlemek için bir çalışma yapmadıklarını Bildirdi. Göç İdaresi, yaptığı açıklamada sığınmacıların durumunun denetlenmesiyle ilgili topu sağlık Bakanlığı’na attı.
GÖÇ İDARESİ ÇALIŞMA YÜRÜTMÜYOR
Göç alanında etkin politikalar yürütmekle görevli olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, sığınmacıların korona virüsten ne kadar etkilendiğinin belirlenmesi için bir çalışma yürütmediğini açıkladı. CİMER’e sorduğumuz soruya yanıt veren Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, şu ifadeleri kullandı.
“COVID-19'dan etkilenen sığınmacıların sayısı ve durumu ile ilgili veriler, Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilmekte olup Genel Müdürlüğümüz tarafından bu kapsamda bir veri oluşturulmamaktadır”
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan ise henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.
EN ÇOK SIĞINMACI TÜRKİYE’DE BULUNUYOR
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası Türkiye’de en çok tartışılan konular arasında yer alan sığınmacı sorunu, korona virüs salgını ile birlikte farklı bir boyut kazandı. Dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olan Türkiye’de kaçak giriş yapanlarla birlikte yaklaşık 5 milyon sığınmacının olduğu belirtiliyor. Resmi rakamlara göre, Türkiye’de 3 milyon 579 bin 332 Suriyeli sığınmacı bulunuyor.
Bazı illerde Suriyeli sığınmacıların sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 76’yı bulurken, en çok sığınmacı ise İstanbul’da bulunuyor.
KAÇ SIĞINMACIDA KORONA VİRÜS VAR BELLİ DEĞİL
Sağlık Bakanlığı’nın 3 Haziran tarihi itibariyle paylaştığı son verilere göre, Türkiye’de salgının başından itibaren 166 bin 422 hasta tespit edilirken, 4 bin 609 kişi ise vefat etti. Sağlık Bakanlığı salgınla ilgili verileri ilk hastanın çıktığı andan itibaren paylaşırken, sığınmacıların durumuyla ilgili verilerin paylaşılmaması dikkat çekiyor. Bakanlığın, sığınmacıların durumunu ayrı olarak değerlendirip değerlendirmediği belirsizliğini koruyor.