Giyilebilir teknolojide güvenlik sorunu

Giyilebilir teknolojide güvenlik  sorunu

Giyilebilir teknolojiler kategorisine Nisan ayında akıllı saatiyle adım atan Apple ile birlikte bu pazarda geliştirilen ürün çeşitliliği de hızla artıyor

Televizyondan, buzdolabına, kullandığınız arabadan evinizdeki aydınlatmaya kadar uzanan akıllı teknolojiler artık giyilebilir halde karşımızda. Bu cazip ürünler aynı zamanda kötü niyetli kişilerdin de hedefinde. Sürekli üzerinizde taşıdığınız akıllı bir cihazın kamerasının güvenlik açıkları kullanılarak meraklı kişiler tarafından birkaç komutla erişebilir olması büyük tehlikeleri barındırıyor. Daha geçen yıl birçok ünlünün özel fotoğrafları güvenlik açıkları nedeniyle cep telefonlarından gizlice internete sızdırılmıştı. Kişisel sağlık bilgileri, ziyaret edilen yerler, bulunulan lokasyon bilgisi, kaç adım atıldığı, e-mailler, fotoğraflar, kişisel ya da şirket verileri kısacası giyilebilir akıllı cihazınızda bulunan her şeye gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde siber suçlular tarafından erişilebilinir. Bu cihazların bankacılık, akıllıödeme sistemleri ile birlikte senkronize çalıştığı düşünüldüğünde işin ekonomik boyutu da siber suçluların bu teknolojilere olan ilgisini artıracaktır.  Giyilebilir teknolojilerin kullanım amaçlarına bağlı olarak farklı alanlarda birçok fayda sağlayacakları kesin. Sağlık sektörü odaklı geliştirilen bu teknolojilerden bazıları insan hayatına etki edecek en kritik süreçlerin önceden tespitini sağlayabilecek.

Tedbir alınmalı

Konuyu değerlendiren Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş, “Akıllı cihazların kullanımının yaygınlaşması ile siber suçluların odak noktasıözellikle kullanımı yaygın olan cihazlardaki zafiyetlere odaklanmaktadırlar. Giyilebilir teknolojilerde ister istemez yakın bir gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacaktır. Bu teknolojileri kullanan kişiler muhakkak güvenlik önlemleri tarafında da bilinçlenmeli ve gerekli güvenlik tedbirlerini almalıdırlar” dedi. Mobil teknolojilerin kurumların ağlarına girmesiyle BYOD (Kendi cihazını getir) kavramının siber güvenlik alanına farklı bir bakış açısı getirdiğine değinen Tirkeş; “Bugün giyilebilir teknolojilere bağlıolarakda WYOD (Kendi cihazını giy) siber güvenlik alanında dikkat edilmesi gereken bir nokta” diye konuştu. Bunyarın bireysel kullanımının yanında özellikle kurumların IT çalışanlarının bu cihazların kullanımı ile ilgili gerekli IT politikaları belirlemelerinin kamu ve özel sektörde kritik olduğunun altınıçizen Tirkeş; “Bunların kullanımında ki güvenlik tehditlerine ve önlemlerine karşı tüketiciler biliçlendilmeli” dedi.