CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Tüketicimiz yeni gelen maliyetlerle çiftçimizin ürettiği ürünleri pazarda görmüyor. Piyasada görülen ürünler hala 2021 yılı maliyetleri ile satılıyor, yeni zamlar Nisan ile gelecek!” dedi.
CHP’nin tarımcı milletvekili Orhan Sarıbal gıda fiyatlarında Nisan sonu yeni zam dalgaları geleceğini öngördü. CHP Ekonomi Masası TV’de ekonomist Evren Devrim Zelyut’un sorularını cevaplayan Sarıbal, 2022’de tarımsal üretimin nasıl olacağı şeklinde soruya cevap verirken çiftçinin durumunun oldukça kötü olduğunu tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerindeki artışlardan örnekler vererek anlattı.
Sarıbal, hayvancılıkta kullanılan en önemli girdilerden yem fiyatlarına bakıldığında geçen yıl 50 kg’lık yemin fiyatının ortalama 90 TL iken, şimdi 230 TL seviyesinde olduğunu, artışın %120-130 olduğunu belirtti.
Sarıbal, süt üretimine dair verdiği örnekte ise 1 litre süt ile normalde üreticinin 1,5 kg yem alması gerekirken, gelen zamlarla 1 kg dahi yem alacak durumda olmadığını, et üreticilerinin kilogram başına 20-25 TL zarar ettiğini belirtti.
Tarım için önemli girdilerden olan gübre maliyetlerine de değinen Sarıbal, yaygın kullanımı olan Amonyum Sülfat’ın geçen yıl 250-300 TL iken, şimdi 600-700 TL olduğunun altını çizdi.
Tarım üretiminde elektriğin de önemli olduğunu söyleyen Sarıbal bu kalemde ise zammın %127 olduğunu, sulama maliyetlerinin de %80-100 arasında arttığını söyledi.
Bütün bu tablonun tüketicinin önüne ne getireceği konusunda ise Sarıbal şu açıklamayı yaptı;
“Dolayısıyla şu anda henüz, çiftçinin maliyetlerini oluşturan, zamlarla üretim yapılmadığı için, yeni zamlarla yapılacak üretim sonrasında pazara çıkacak ürünler ki, bunlar en erken tarihle patates soğan olacaktır, Nisan’ın içinde Hatay’dan, Adana’dan, Urfa’dan başlayacaktır, bütün ürünlerin yeni zamlı fiyatlarla pazara çıkacağını göreceğiz.”
Sarıbal haberlere konu olan biber ve patlıcan fiyatlarında görülen sert yükselişler hakkında ise şu tespiti yaptı, “verimde üçte bire düştük, maliyetler iki katına çıktı, biberin, patlıcanın üretim maliyeti çiftçilere çok ama çok yüksek”
Bu tablodan hem üreticinin hem tüketicinin şikayet ettiğini belirten Sarıbal, pahalı gözüken fiyatların aslında çiftçiyi de zarar ettirdiğini çünkü fiyatın maliyeti karşılamadığını anlattı.
“Daha tüketicimiz yeni gelen maliyetlerle çiftçimizin ürettiği ürünleri pazarda görmüyor. Piyasada görülen ürünler hala 2021 yılı maliyetleri ile satılıyor, burada treni kaçırdığımız iki ürün var, birincisi buğday, ikincisi arpadır.” Şeklinde konuşan Sarıbal, buğdayda geçen yılki rekolte düşüklüğünde iki ana neden olduğunu belirtti. Bunlardan herkes tarafından bilinen ilk nedenin kuraklık olduğunu ancak sorunun temelinde AKP’nin ithalatçı politikaları olduğunu işaret etti. AKP tarım politikalarının bizi yabancı ülkelere muhtaç eden politikalar olduğunu söyleyerek detaylı çözüm önerilerini önümüzdeki günlerde yapacakları toplantıda kamuoyu ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.