Gıda denetiminde sınıfta kaldık

Gıda denetiminde sınıfta kaldık

Gıda denetiminde sınıfta kaldık

Gıda denetiminde sınıfta kaldık
Türk Sağlık-Sen’in Tarım Bakanlığı verilerine dayanarak gıda denetimleriyle ilgili verdiği bilgiler korkunç bir gerçeği ortaya koydu. Buna göre, 2006 yılında 393 bin 112 gıda toplu tüketim ve satış işletmesinden 212 bin 186’sının denetime tabi tutulduğu, geriye kalan 180 bin 926 gıda tüketim ve satış işletmesinin 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediği bildirildi.
Türkiye genelinde 420 bin 740 gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerini incelemekle yükümlü  yaklaşık 5 bin 400 gıda denetim elemanı bulunuyor. Bir gıda denetim elemanına 70 gıda üretim ve tüketim yeri düşüyor.  Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini belirterek, “180 bin gıda satış ve tüketim işletmesinin denetlenmemesi halk sağlığı için ciddi bir risktir” dedi. 

Geçen yıl 393 bin 112 gıda toplu tüketim ve satış işletmesinden 212 bin 186’sı denetime tabi tutulurken, 180 bin 926’sı bir yıldır denetlenmedi. Denetlenen firmalardan 3 bin 940’ına ceza kesildi, 347 gıda üretim işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.