Gıda değil cehalet zehirliyor

Gıda değil cehalet zehirliyor

Gıda değil cehalet zehirliyor

Besin zehirlenmelerinin sıkça yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım uyardı: Açıkta satılan gıdaları almayın, hijyene uyun. Besinleri bekletmeyin, taze tüketin. Yemekleri azar azar pişirin

Türkiye’de yaz ve kış aylarında, sıkça gıda zehirlenmelerine rastladığını belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinin, hijyen şartlarına uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyecekler olduğunu söyledi. Yıldırım, gıda zehirlenmelerinin büyük bölümünün insan hatasından kaynaklandığını belirterek, “Gıda değil, cehalet zehirliyor” dedi. Bireysel zehirlenmelerle birlikte, sünnet, düğün gibi cemiyetlerde yenen yemeklerden toplu zehirlenmelerin sıklıkla yaşandığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

Gıda zehire dönüşür
Hijyen şartlarına uyulmaması, pişirme ve saklama, usulüne göre yapılmaması halinde gıda, zehire dönüşebiliyor. Gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenleri, hijyene uyulmaması, yeterince pişirilmemiş et ve zamanında tüketilmeyen yiyeceklerdir. Gıda zehirlenmeleri ekonomik kayıpları da beraberinde getiriyor. Basit yöntemlerle zehirlenmenin önüne geçilebilir. Yeterince ısıl işlem görmeyen etteki bakteriler, rahatlıkla insanlara bulaşır ve zehirlenmeye neden olur.

Uygun koşullarda saklama
Pişirilen yemekler uygun koşullarda saklanmıyorsa, bakteriler hızla üreyebiliyor. Bu nedenle pişirilen yemek soğutuculara konulmuyorsa, 3-4 saat içinde tüketilmelidir. Ayrıca et pişirirken merkezi sıcaklığın yeterli olması için, ölçüm yapmamız gerekir ve bunun için de termometre kullanılmalıdır. Çünkü et pişirirken sıcaklığın 60 santigrat dereceyi geçmesi gerekir.

Ev dışında yemek
Günümüz koşullarında özellikle çalışan insanların dışarıda yemek yedikleri zaman, hizmet veren lokanta ya da restoranın hijyene uyup uymadığını, taze sebze ve et kullanıp kullanmadığını araştırın.


Önlemek elimizde
Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, gıdaların saklanması, pişirilmesi, dağıtımı ve tüketiminin usulüne göre yapılması halinde gıda zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:
* Süt ve süt ürünleri, tavuk eti, kırmızı et ve deniz ürünleri kolay bozulabildikleri için diğer ürünlerden ayrı tutulması gerekir.
* Yiyecekleri, dışarıda, açıkta bırakmayın, olabildiğince buzdolabında saklayın.
* Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın.
* Besinleri mümkün olduğunca çabuk ve taze iken tüketin, yemekleri azar azar pişirip saklayın.
* Buzdolabı ısısını 2-4 derece arasında ayarlayın.
* Alışveriş yaparken açıkta ve beklemiş yiyecekleri almamaya gayret edin.