Milliyet'te Güngör Uras, Dünya'da Tevfik Güngör imzalarıyla ekonomi yazıları, Milliyet Cumartesi'de ise "Ali Rıza Kardüz" ismiyle yemek yazıları yazan Uras'ın, Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayımlanan ve büyük ilgi gören "O Ülkeden Bu Ülkeye Geze Geze" kitabında 60 yıl boyunca gezdiği, gördüğü ülkelerle ilgili izlenimleri, gezi yazıları yer alıyor.
Fransa, İngiltere, İspanya, İskoçya, Almanya, Prag, Budapeşte, Belarus, Rusya, İtalya, Yunanistan, Singapur, Tayvan, Hong Kong, ABD ve daha nicesi...
Uras, yıllardır bilgi ve deneyimlerini kamuoyuyla paylaşan bir iktisatçı... En önemli özelliği kendisini okuyan kitlenin, ekonomik konuları rahatlıkla anlamasını sağlayan örneklerle ifade etmesi...
Adımını attığı her toprak parçasından, siyasetten iktisada, yemekten müziğe anlatılacak bir şeyler çıkartıp, okurlarıyla paylaşmaya can atan bir yazı makinesi adeta.
Güngör Uras, kitabının Önsöz'ünde ise şunları belirtiyor:
"Eskilerde 'Yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüklerini anlat' derlerdi… Çünkü insanlar doğdukları, yaşadıkları yörenin dışına kolay kolay çıkamazlardı. Hele hele yurt dışına çıkmak çok zordu. Günümüzde halkımızın gitmediği, gezmediği ülke yok. Son 60 yılda çok şey değişti. 1950'lerde Türkiye'nin dövizi yoktu. Ulaşım imkânları kısıtlıydı. Pasaport almak, döviz izni almak çok zordu. Türkiye'den yurt dışına çıkış yolu ya demiryolu ya da denizyolu idi. Yurt dışına çıkış, 1980'lerden sonra kolaylaştı. Günümüzde, imkânı olan kolaylıkla döviz bulabiliyor, pasaport alabiliyor. Tek sorun, vize kısıtlaması... Havayolu, denizyolu ile dünyanın her köşesine, her ülkeye ulaşılabiliyor. Dövizin olmadığı, dışarıya seyahat için pasaport kısıtlamalarının bulunduğu dönemde kamu çalışanları için yurtdışı kısa ve uzun süreli görevler, değişik ülkeleri görme bakımından önemli fırsattı. Geçen 60 yıl boyunca gezdiğim gördüğüm ülkelerle ilgili izlenimlerimin, okuyucuların ilgisini çekeceğini umduğum bölümlerini bu kitapta topladım."
Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86
***
Geçmişimizi bilmek için
Emekli savcı, araştırmacı yazar Necdet Bayraktaroğlu, büyük ilgi gören "Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar" kitabının ardından "Tarihimizi Aydınlatan Belgeler" adlı önemli bir çalışmaya daha imza attı. Tarihi belgelerin tarihimizin muhteşem bilgilerini ihtiva ettiğine dikkat çeken Bayraktaroğlu yeni kitabı hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:
Tarihi belgeler, tarihin bilinmeyenlerini aydınlatarak geleceğe rehber olmakta ve ışık tutmaktadırlar. Orta Asya'da, ilk Türklerde ki kitabelerden başlayarak menşurlar, fermanlar, fetvalar, ahitnameler, vasiyetnameler, vakıfnameler, nizamnameler, zafernameler, beyannameler gibi ata büyüklerimiz Han, Hakan ve Sultanların imza ve mühürleri ile yayınlanan belgeleri konularına göre bir bir açıklayarak bugünkü ve gelecekteki Türk nesline aktararak faydalı olmak istedim. Türk tarihinin ilk çıkışından beri Tarihimizi Aydınlatan Belgeler'i, ana kaynak eserlerden araştırıp inceleyerek geçmişi doğru anlayabilmek ve doğru olarak intikal ettirebilmek için doğru bilgilere ulaşmaya çalıştım. Bunların yazımı sırasında da, anlatıma sadelik ve akıcılık vererek, herkesin anlayabileceği bir üslup kullandım.
Her milletin mili bir tarihi vardır ve her millet kendi öz tarihi ile övünmeli, ataları ile iftihar etmelidir. Milli tarih, milli şuuru yaratır. Milletleri ayakta tutan ise milli şuurlarıdır. Bugünkü ve gelecekteki nesillere bu milli şuur verilmelidir. Her milletin tarihi, o milletin kimliğidir. Milli kimliğini tanımasını sağlar. Atatürk bu konuda "Eğer bir millet büyükse kendisini tanımakla daha büyük olur" diyerek Türk gencinin tarihini öğrenmesini istemiştir. Bilgileri, atalarının mirası ile zenginleşen nesiller, kendilerine emanet edilen tarihlerini ve kültürlerini gelecek yüzyıllara layıkıyla taşımalıdırlar. Bu nedenle yeni yetişen nesiller Tarihimizi Aydınlatan Belgeler de atalarının idealini, dilini, kültürünü, inanç ve imanını anlar, duyar, yaşayabilirse milletinin gelecek kaderini güçlü tutarlar. Çünkü, milletlerin geleceğini ancak yeni nesiller tayin eder. Tarihçi Abdulbaki Gölpınarlı "Dününü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını göremez, yarını inşa edemez; hatta dünden gelen hamlelerin nedenlerini bile düşünemez" demektedir.
Panama Yayınları Tel:(0312) 432 14 89
***
Haftanın kitabı
İttihatçı ifadeleri
Araştırmacı yazar Osman Selim Kocahanoğlu yeni çalışması "İttihat-Terakki'nin Yüce Divan Sorgulaması" ile yakın tarihimizin sayfalarını aralamayı sürdürüyor.
Mondros Mütarekesi ardından Talat, Enver ve Cemal Paşa gibi üç İttihatçı lider bir Alman torpidosu ile İstanbul'dan kaçtılar (1-2 Kasım 1918). Bunun üzerine Divaniye (Irak) Mebusu Fuad Bey Meclis-i Mebusan'a verdiği önerge ile İttihat-Terakki Hükümetlerinde görev yapan tüm bakanların savaş suçlusu olarak Yüce Divana sevkini istedi. İttihat-Terakki'nin kabine üyeleri Meclis'in Beşinci Şubesi'nde sorgulandılar. Bu sorgulamada alınan ifadeler Meclis-i Mebusan zabıtları arasında yayınlandı ve karar verme aşamasında Meclis Kapatıldığı için sonucu akim kaldı. Osmanlı parlamentosunun ilk ve son Yüce Divan tahkikatı olarak tarihe geçen bu zabıtlar, günümüze de ışık tutacak birinci el parlamento metinlerindir. Beşinci Şube'de ifadesi alınan kabine üyeleri: Said Halim Paşa, Cavid Bey, Halil Menteşe, Abbas Halim Paşa, Ahmed Nesimi, İsmail Canbulat, Ahmed Şükrü Bey, Çürüksulu Mahmud Paşa, Kara Kemal, Ali Münif ve Mustafa Şeref Beyler ile Şeyhülislam Ürgüplü Hayri ve Musa Kazım Efendiler
Temel Yayınları Tel:(0212) 516 23 52
***
Ruh dünyanızda yolculuk yaptıracak güzel öyküler
Türkistan'dan Anadolu'ya uzanan Selçuklu neslinin o müthiş serüvenini, "Hû Diyen Karga- Selçuklu Hikâyeleri" ile bir karganın ağzından anlatan Misli Baydoğan, şimdi de "Yakup'un Kanatları" adlı kitabı ile okuyucuyu türlü türlü kapıların önüne çekiyor.
Her bir öyküde başka mekânlarla, başka hayatlarla ve başka ruhlarla tanıştırıyor...
Ve o, bunu yaparken kelimeleri yine ustaca kullanıyor. Sonra birden, sizi alıp ruh dünyanızın derinliklerine götürüyor.
Belki de yorgunluklarınızı, mücadelelerinizi, derinlerinizdeki siyah ile beyazı hatırlatıyor.
Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50
***
Okumanın alt sınırı en az düşman kadar okumaktır
Op. Dr.(E) Dz. Tbp. Alb Aytekin Ertuğrul kaleme aldığı siyasi denemelerini "Karanlıktan Çıkış Yolu Var" adıyla kitaplaştırdı:
Okumanın bir alt sınırı vardır. Üst sınırı yoktur. Alt sınırı "en az" düşman kadar okumaktır.
Bu kitapta okuyacağınız konu siyasetimizdir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün denk bütçe politikasının yok edilişini ve siyaset denilince 1600-1920 arasında bizi bilimden uzaklaştıran haçlı siyasetiyle 14 Mayıs 1950'den sonra yapılan açık bütçe yoluyla, Türk milletinin cebinden paralarının alınması demek olan enflasyonu konu almaktadır.
Togan Yayıncılık Tel:(0212) 542 02 97