Gelir dağılımı adaletsizliğinde ilk 3'e girdik

Gelir dağılımı adaletsizliğinde ilk 3'e girdik

Gelir dağılımı adaletsizliğinde ilk 3'e girdik

Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir adaletsizliğinde 3. oldu. En fakir-en zengin farkı 7.4 kat! Fakir 14 milyon kişi toplam gelirin yüzde 6’sını, zengin 14 milyon kişi yüzde 44’ünü alıyor.

Yoksullukta 3. sıradayız
Türkiye, OECD ülkelerinde gelir dağılımı en bozuk üçüncü ülke. 14 milyon kişi, toplam gelirin yüzde 6.1’ini paylaşıyor. Yüksek gelirli 14 milyon kişi de gelirin yüzde 44.4’ünü elde ediyor.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin hazırladığı “Gelir Dağılımı’nın İyileştirilmesi Sorunu ve Politikalar” raporuna göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu üçüncü ülke durumunda. Türkiye-Kamu Sen’den yapılan açıklamada, Türkiye’de halen en düşük gelire sahip 14 milyon kişinin, toplam gelirin yalnızca yüzde 6,1’ini aldığı ifade edilerek, en yüksek gelirli 14 milyon kişinin ise toplam gelirin yüzde 44,4’ünü aldığı belirtildi.

Fakir-zengin uçurumu
Açıklamada, Türkiye’de en düşük gelirli grup ile en yüksek gelirli grup arasında yaklaşık 7,3 kat fark bulunduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası bilim çevrelerine göre, bu farkın 8 kat olması durumunda ülkede sosyal patlamalar yaşandığına işaret edildi. Açıklamada, “Buna göre Türkiye, 7,3 kat farkla son derece kritik bir eşikte bulunuyor” denildi. Ülkelerdeki yoksulluk oranlarının da oldukça dikkat çektiği kaydedilen açıklamada, araştırmaya göre yoksulluk oranları bakımından da Türkiye’nin OECD içinde en yüksek oranlardan birine sahip olduğunun görüldüğü ifade edildi.  Buna göre, Danimarka’da nüfusun yalnızca yüzde 2,1’i, Norveç’te yüzde 2,9’u, İsveç’te yüzde 3,2’si, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 5,6’sı, Almanya’da yüzde 10,4’ü Yeni Zelanda’da 13,6’sının yoksulluk sınırının altında kaldığı vurgulanan açıklamada, bu rakamın Türkiye’de yüzde 17,11, ABD’de yüzde 18,4 ve Meksika’da da yüzde 21,3 olarak tespit edildiği belirtildi.