Hazımsızlık, öksürük ve astım hastalıklarında rahatlatıcı etkisiyle bilinen gelincik şerbeti, doğanın insanlara sunduğu şifa kaynaklarından biridir.
Dünyada geniş bir yayılma alanı olan gelincik, koyu kırmızı renkte çiçek açar. Tek yıllık bir bitki olan gelincikten şerbet yapılabilmektedir. Sağlık açısından da son derece faydalıdır.
Ülkemizde gelincik şerbeti Ege Bölgesi, özellikle de Bozcaada civarlarında yaygın olarak tüketilmektedir.
GELİNCİK ŞERBETİ NASIL YAPILIR?
Gerekli malzemeler: 1 kg toz şeker, 1 silme çay kaşığı limon tuzu, 1 adet limon suyu, yarım kilo gelincik çiçeği, ilk aşama için 1.5 bardak su, şerbet için 1.5 bardak su.
Hazırlanışı: Gelincik çiçeğinin kırmızı taç yapraklarını ve dip kısmındaki siyah yerleri temizleyin. Kırmızı çiçek yapraklarını iyice yıkayın. Yıkamış olduğunuz çiçek yapraklarını, limon suyunu, limon tuzunu ve 1.5 bardak suyu bir kavanoza ilave edin. Kavanozun ağzını kapatarak 1 hafta süreyle bekletin.
1 haftalık beklemenin ardından çiçeklerin suya rengini verdiğini göreceksiniz. Bu suyu süzün. Süzdükten sonra karışıma yarım kilo kadar toz şeker atın, bir kenara bırakın.
Yarım kilo şeker ile 1.5 su bardağı suyu eritin. Kırmızı renkteki karışımımızı şerbete ilave edin. Bir müddet karıştırın ve şekeri iyici eritin. Gelincik şerbeti hazır.
GELİNCİK ŞERBETİNİN FAYDALARI
Öksürük, mukus, balgam, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir.
Astım, nefes darlığı ve bronşit için tavsiye edilir.
Sakinleştirici ve gevşetici özelliği vardır.
Yorgunluğa iyi gelir. Endişe ve huzursuzluğu geçirir.
Mide rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.
Eklem ağrıları, kas ağrıları ve romatizma ağrılarının dindirilmesine yardımcı olur.