İnsanlığın uçma arzusu tarih boyunca bir tutku ve umut, gökyüzü ise özgürlüğün ve ideallerin ifade edildiği hayal dünyası olmuştur. İnsanoğlu uçabilmek için uçan kuşlara özenmiş ve uçmanın yollarını aramış, yüzyıllar boyu bıkmadan ve usanmadan sürdürdüğü çalışmalar ile en büyük silahı olan aklını kullanarak sorunun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Dünya havacılık tarihinde 17 Aralık 1903''te Amerikalı Orville ve Wilbur Wright kardeşlerin yaptıkları ilk motorlu uçağın motor gücüyle yerden kesilmesi ve kısa süre havada kalması ilk uçuş olarak kabul edilmiştir.
E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, "Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Havacılığı" kitabıyla Türkiye''nin havacılık alanındaki macerasını belgeleriyle gündeme taşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk döneminde kurulan uçak ve uçak motor fabrikaları ile 589 değişik tip ve modelde uçak ve 176 planör üreten bir ülke iken dışa bağımlı ülke haline gelmenin acı öyküsünü de gözler önüne seren E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, Atatürk''ün havacılık alanındaki vizyonunu genç nesillere aktarmak maksadıyla kaleme aldığını belirtiyor.
Türk havacılığının temellerini atıp bugünkü seviyeye ulaşmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk''ün uçakla ilk tanışmasının gözlemci heyetle katıldığı 17-21 Eylül 1910''da Paris''te düzenlenen Picardie Manevraları''nda olduğunu hatırlatan E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, daha sonraki süreci şöyle aktarıyor:
Balkan ve I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadelede hava gücünün gelecekte savaşların kaderini tayin edecek asli unsur olacağı gerçeğini görüp dünyada çok önem kazanacağını sezen Atatürk, her konuda gösterdiği karar ve icra yeteneğini zaferden hemen sonra uygulamaya koymuş, "İstikbal Göklerdedir" direktifi doğrultusunda yönlendirilmesi ve himayesinde, havacılığın temelini teşkil eden çok önemli çalışmalar başlatmıştır.
Bu kitapta Atatürk''ün havacılığa bakışı ve öngörüsü, Uzay ve Ay''a gidiş düşüncesi, Millî Mücadele ve geçmiş savaşlardaki havacılık alanındaki yaşadıklarını ve geçirdiği gelişme evreleri ayrıntılarıyla ele alınırken aynı zamanda Türk havacılığı ile ilgilenenlere önemli bir kaynak oluşturacağı düşünülmüştür. Kitapta, Atatürk''ün havacılığa ne denli büyük önem, gayret ve destek verdiği, havacılara nasıl derin sevgi duyduğu ve güvendiği görülecektir. Özellikle "İstikbal Göklerdedir" parolası ile dünyaya örnek teşkil edecek, havacılık alanındaki yapılanlar ile kendi uçağını kendi yapacak güce erişilmesindcki çalışmalar gözlemlenecektir."
8 bölümden oluşan kitapta; emperyalist devletlere ve iş birlikçilerine karşı verilen Millî Mücadelede icra edilen hava harekâtı, Türk askerî ve sivil havacılığın kuruluş çalışmaları için verilen uğraş, karşılaşılan güçlükler ve yokluklar içerisinde devletin geçirdiği evreleri, yurtsever sivil girişimcilerin çalışmaları ve yaşanan gelişmeler belgeleri ile ortaya konulup ve kronolojik olarak anlatılıyor. Hava harp sanayisinde dışa bağımlı olunması ile yaşanılan sıkıntılar çok iyi analiz edilerek geleceğe yön verilmesinin önemi belirtiliyor. Kendi uçağını üreterek ülke ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak ve milyarlarca doların yurt dışına gitmesini engelleyecek çözüm ve öneriler oluşturuluyor. Türk havacılık tarihine dair bilinmeyen pek çok bilgiye yer verilen kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:
*Dünya havacılık tarihinin doğuşu ve havacılık tarihinde Türkler... *Türk havacılık tarihi ve Türk havacılığı kuruluş çalışmaları... *Millî Mücadelede; İnönü Savaşları, *Sakarya Meydan Muharebesi: Büyük Taarruz''da Türk havacılığı... *Türk havacılığının temelini teşkil eden Türk Tayyare Cemiyeti, Türkkuşu ve Türk Hava Kurumu''nun kuruluşu... *Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen''in ilkleri ve rekorları... *Kayseri, Eskişehir ve Etimesgut Uçak ve Motor Fabrikalarının kuruluşu... *Ankara Rüzgâr Tüneli... Millî Mücadele Kahramanı: Vecihi Hürkuş... İlk millî ve yerli uçağın üreticisi ve sivil uçuş okulu kurucusu: Nuri Demirağ...*Türkiye''nin ilk uçak mühendisi: Selahattin Alan... *Ürettiği planör ile dünya rekoru kıran; Emrullah Ali Yıldız... *Ürettiği uçak bombasını ihraç eden; Şakir Zümre... *Türkiye''de sivil havacılığın temelinin atılması... *Türk Hava Yolları''nın kuruluşu...
Galeati Yayıncılık Tel:(0539) 669 60 69
***
Alman belgeleriyle soykırımı yalanları
Dr. Engin Çoruh, 2 Haziran 2016 tarihinde aldıkları bir kararla Türkleri Ermeni soykırımı yapmakla suçlayan Federal Alman Parlamentosu''na, Alman arşiv belgelerine dayanarak kaleme aldığı, "İki Yüzlülüğün Almancası" adlı çalışmasıyla cevap veriyor. Bu çalışmasını "tarihleri ile barışmak" isteyen Almanlara, unuttukları tarihlerini hatırlatmak için yaptığını belirterek şunları söylüyor:
"Federal Alman Parlamentosu üyeleri Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkler ile müttefik olduklarından 1915 tehciri sırasında yaşanan olaylardan kendilerinin de suçu bulunduğunu ve tarihleri ile barışmak için böyle bir karar aldıklarını öne sürmektedirler. Elbette insanın aklına pek çok soru takılıyor.
*Almanlara göre soykırımlar için bir milat var mıdır? Şayet milat var ise bu hangi tarihtir?
*Türk-Alman müttefikliği nedir?
*Bu bağlaşıklığın gizli tutulan şekli nasıldır?
*Almanların olaylara göz yumdukları savı doğru mudur?
*Alınan tehcir kararının sebebi nedir?
*Almanlar tehcir kararının alınmasında rol almışlar mıdır?
*Şayet Almanların rolü var ise bu rol nedir?
*Almanlar alınan kararın uygulamasında görev almışlar mıdır?
*Alman askerî birlikleri Ermenileri öldürmüş müdür?
*Alman şirketleri Ermenileri çok ağır şartlar altında çalıştırıp ölümlerine sebep olmuşlar mıdır?
*Almanlar savaştan sonra İngilizler ile anlaşıp Alman Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde evrakların sahtelerini hazırlayıp orijinal evrakları yakarak kendi yaptıklarını nasıl saklamışlardır?
*Talat Paşa''yı öldüren katil neden beraat etmiştir?
*Yalanlara dayanan soykırım iddialarını ortaya atan ve bu savları geliştiren hangi ülkelerdir?
Togan Yayınları Tel:(0533) 712 14 94
***
HAFTANIN KİTABI
Hatıralarla bir dönem
Atatürk''ün yakın çevresinde bulunarak tarih gelişmelere tanıklık etmiş olan Kılıç Ali''nin hatıraları özellikle Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet''in ilk yıllarına ışık tutuyor. Oğlu Altemur Kılıç''ın gün ışığına çıkardığı belge ve anıların, usta gazeteci-araştırmacı Hulûsi Turgut tarafından derlenerek okurla buluşturulan "Atatürk''ün Sırdaşı Kılıç Ali''nin Anıları" 15 yılda 23 baskı yaparak dönemle ilgili araştırma yapanların da ilk başvurduğu kaynak haline geldi. Çok genç yaşta Atatürk''ün silah ve mücadele arkadaşı, vefatına kadar da onun en güvendiği dostlarından, sırdaşlarından olan Kılıç Ali, bu önemli eserde kendi gözünden ve kendi yaşadığı olaylardan yola çıkarak Kurtuluş Savaşı ve sonrasını anlatıyor. İstanbul Beşiktaş''ta 1888''de doğan Kılıç Ali, Balkan Savaşı ve Çanakkale Muharebelerinde teğmen-üsteğmen rütbeleriyle görev yaptı. Teşkilât-ı Mahsusa''da hizmet etti. Mahmut Celâl Bey''in (Bayar) önerisi üzerine, Mustafa Kemal Paşa''nın Anadolu harekâtına katıldı. Gaziantep ve Maraş havalisinde Kuva-yı Millîye''yi teşkilâtlandırdı.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Tel:(0212) 252 39 91
***
Doğu-Batı karşılaşması
Seda Ünsar, "Düşüş" romanında hayatın anlamını, çocukluk arkadaşı iki ana karakterin İstanbul''dan Los Angeles ve San Fransisko''ya sürüklenen hayatları üzerinden felsefi, edebi, politik ve tarihi bir çerçeveye eşlik eden derin kurgusuyla sorguluyor.
Bu varoluşçu sorgulama, karakterlerin yazdıkları öyküler ve izledikleri filmlerle, gördükleri rüyalar ve Platonik felsefeden postmodernizme, Aydınlanma''dan İbn-i Rüşd''e uzanan çarpıcı diyaloglarla gerçekleştiriliyor.
Doğu-Batı karşılaşması kitabın temel çerçevesinde derin bir şekilde hissediliyor.
İnkılap Kitabevi Tel:(0212) 496 11 11
***
KÜTÜPHANEMDEN
Çağ atlanan(!) yılları yaşayan bir kuşak...
Barış Balcıoğlu, Türkiye, 80''li yıllardaki o meşhur değişimi yaşarken, dünyaya 70''lerin ilk yarısında gözünü açmış bir kuşak yavaş yavaş "hayat"a gözünü açıyordu. 1972 doğumlu Barış Balcıoğlu''nun ilk romanı Çayınızı Türkçe mi Alırsınız?, bu dönemin ve -bu kuşağın değil- bu kuşaktan bir grup çocuğun romanı. Romanın başlıca kahramanları; kendini bir yerlere oturtamayan burjuva, solcu, duyarlı Su; İmroz-İstanbul-İzmir-Ankara istikametinin "ters yön" çocuğu Yorgos; sıradışı güçlü şahsiyet Sıla ve diğerleri...
1996 yılında İletişim Yayınları''ndan çıkan ve Özal''lı yıllarda büyüyen bir kuşağı anlatan ''Çayınızı Türkçe mi Alırsınız?''ın yazarı Barış Balcıoğlu kitabının basılış öyküsünü şöyle anlatıyor:
"İlk romanı yazınca dört yayınevine gittim. 23 yaşındaydım, hırslıydım. Örneğin Can Yayınları bana genç yazarların Türkçesi çok bozuk, kitaplarının sadece ilk 10 sayfasını okuyoruz demişti. Benim romanımı sonuna kadar okumuşlardı ama. Benim tek şansım İletişim Yayınları''nda o sıralar Can Kozanoğlu''nun editörlük yapmasıydı. Benim romanımı okuyunca çok beğendi. Kitap, basıldı ve belli bir derecede başarılı oldu."
70''lerin ilk yarısında doğanlar... Çayınızı Türkçe mi Alırsınız?, bu kuşağın değil, bu kuşaktan bir grup çocuğun romanı. Anadolu Lisesi, Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe Tıp; arkadaşlarla çıkılan tatiller, aşklar, ev muhabbetleri, bar geceleri, entelektüel ve yarı-entelektüel tartışmalar... O kuşaktan çocukların romanını yazmak için henüz erken miydi?... Belki, ama her şeyin son sürat yaşandığı bir dönemin çocukları daha fazla bekleyemezlerdi herhalde. (Çayınızı Türkçe mi Alırsınız? / Barış Balcıoğlu / İletişim Yayınları - 1996)
(Ahmet Yabuloğlu)