Gebze'de kimya fabrikasında gaz sızıntısı

Gebze'de kimya fabrikasında gaz sızıntısı

Gebze'de kimya fabrikasında gaz sızıntısı

Türk Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. adlı fabrikanın üretim bölümünde depoda çatlak oluşması sonucu amonyak gazı sızıntısı meydana geldi. İzmit Merkez İtfaiye ekipleri ve ilçe itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesi ile sızıntı önlendi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gebze İlçe Sivil Savunma Müdürü Ali Bat, herhangi bir tehlikenin olmadığını belirterek, "Gaz hapsedilerek yağmurlama ve sisleme metodu ile yere çökertilecek ve köpük sistemi ile boğulacak" dedi.

BASF Kimya'dan yapılan yazılı açıklamada, tesis içinde veya dışında tehlike oluşturabilecek herhengi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

Açıklamada, saat 18.15 sıralarında fabrikada sınırlı miktarda klor kaçağı yaşandığı belirtilerek, "Olay anında kaçağın yaşandığı konteynerin hemen hemen boş olduğu ve içerisinde yaklaşık 10 kilogram klor bulunduğu tespit edilmiştir. Sızıntı, konteynerin elleçlenmesi sırasında bozulan bir vananın yerinden çıkmasından kaynaklanmıştır. Sızıntı sırasında olay mahalinde bulunan bir çalışan, önlem olarak tıbbi kontrolden geçirilmiş ve gözlemler sonucunda herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir. Olayın meydana geldiği tesisimizin civarındaki bölgelerde yapilan ilk incelemelerde herhangi bir koku tespit edilmemiştir ve incelemeler düzenli olarak devam ettirilmektedir. Konteynerden sızan madde gaz fazında olup düşük konsantrasyon seviyelerinde bile kokusu hissedilebilmektedir. Olay meydana gelir gelmez BASF Türk yetkilileri, ilgili resmi makamları derhal bilgilendirmiş ve tedbir olarak tesis çevresinde yaşayan halk evlerinde kalmalari ve pencereleri kapatmalari yönünde uyarılmıştır" denildi.