Gazi satar'ın hayatı roman olacak

Gazi satar'ın hayatı roman olacak

Gazi satar'ın hayatı roman olacak

6 ay önce vefat eden İstiklâl Savaşı Gazisi Yakup Satar’ın yaşadıkları gençlere örnek olması amacıyla kitaplaştırılıyor

Yakup Satar’ın torununun dünürü olan, çeşitli vesilelerle ziyaret ettiği merhum Gazi Satar’ı yaklaşık 10 yıldır dinleyen fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktor İrfan Ünver, İstiklal Savaşı gazisi Yakup Satar’ın hayatını roman tarzında kitaplaştırıyor.  Bir asır önce Kırım’da doğan, 2 Nisan 2008’de Eskişehir’de vefat eden gazi Satar’ın kendisine anılarını ve ülkenin yaşadığı değişimi anlattığını ifade eden Ünver, “3-4 kez savaşa katılan, askere gönüllü olarak giden, hayatı mücadelelerle geçen Gazi Satar, bir kahramandı” dedi.

İki yıl esir kaldı
Ünver, şunları söyledi:  “Gazi Yakup Satar, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Basra Cephesi’nde savaşa katılıyor. Osmanlı ordusunda kimyasal silah eğitim alan ilk askerlerden. Savaşta kolundan yaralanıyor. Irak’ta 2 yıl esir kalıyor. Savaştan sonra, önce İstanbul’a, ardından Eskişehir’e geliyor. Daha sonra Mustafa Kemal’in askeri olma şerefini elde ediyor ve Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılıyor. İstiklal Savaşı gazisi merhum Yakup Satar’ın  hayat hikayesinin gençlere örnek olacak” diye konuştu.

110 yaşında hayata veda eden Yakup Satar, gençlere nasihatte bulunarak, “Zor şartlarda kurtarıp size emanet ettiğimiz vatanın kıymetini bilin” demişti.