Her geçen gün artan döviz kuruyla ve iğneden ipliğe artan fiyatlarla birlikte vatandaş ve esnaf zor duruma düşerken geçtiğimiz her yılda bir asgari ücret ile yapılacakların listeli azalıyor.
Vatandaşın ile gözü kulağı yeni asgari ücret rakamında. Yıl sonu yaklaşmışken asgari ücrete dair veriler ortaya çıkmaya devam ediyor.
Türkiye''deki asgari ücrete dair bazı oranlar ise şu şekilde:
2021 başında brüt asgari ücret, yüzde 21,56''lık zamla 3 bin 577 TL''ye yükselse de Türk Lirası''nın yıl içindeki değer kaybı, alım gücünün azalmasına yol açtı.
2016 başında Türkiye''de brüt asgari ücretin karşılığı 518 euro''ydu. 1 Aralık itibarıyla bu rakam 233 euroya kadar düştü.
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve birliğe aday ülkeler içinde asgari ücreti önceki yıllara göre daha düşük tek ülke.
Türkiye''de 2013 yılında ortalama maaş asgari ücretin kadınlarda 1,77, erkeklerde 2 katıyken bu oran 2019''da kadınlar için 1,24''e, erkekler için de 1,49''a düştü.
2016 başında Türkiye''deki asgari ücret 14 AB üyesi ve birliğe aday ülkeden daha yüksekti.
1 Aralık 2021 itibarıyla Türkiye''de asgari ücret Arnavutluk''un da gerisine düşerek AB üyeleri ve adayları arasında en düşük seviyeye geriledi.
Asgari ücretin Türkiye özelinde ayrı bir önemi de var: Çalışanların çoğu asgari ücret civarında maaş alıyor.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) verilerine göre bu, AB ortalamasından 6 kat fazla.
Gazeteci Eray Emin Aydemir ise sosyal medya hesabı Twitter''dan, "Türkiye''de özel sektör çalışanlarının yüzde 70''i asgari ücret veya civarında maaş alıyor" verine şu şekilde yorum yaptı:
"Vasıfsız insanlara verilen maaşa üniversite mezunu insanlar çalışıyor. Utanmadan gelip hâlâ burada savunan var. Lan yüzünüze tükürsek yağmur yağıyor dersiniz! Ne biçim insansınız!"
İşte o paylaşım: