Galakside kalp atışları keşfedildi

Galakside kalp atışları keşfedildi

Bilim insanları uzak bir galaksiden alışılmadık ve tekrarlayan bir "kalp atışı" sinyalleri geldiğini tespit etti.

Independent Türkçe''den Andrew Griffin''in haberine göre bilim insanları uzak bir galaksiden alışılmadık ve tekrarlayan bir sinyal geldiğini tespit etti.

Saptanan radyo enerjisi patlaması, kalp atışına benzetilen bir düzende yanıp sönüyor.

Bilim insanları ise bu konuyla ilgili bunun bir radyo patlaması veya uzayın derinliklerinden gelen ve araştırmacıların hala anlamadığı gizemli ve güçlü enerji patlamaları olduğunu söylüyor.

BU PATLAMALAR DİĞERLERİNE GÖRE ÇOK YAVAŞ

Fakat bu patlamalarda tuhaf bir şey var olduğuna değinen uzmanlar “Normalde milisaniyeler süren FRB''lere (hızlı radyo patlaması) kıyasla 3 saniyeye kadar devam eden bu patlamalar, diğerlerine göre çok yavaş. Sinyal, evrende nadiren bulunan bir tür "periyodik" örüntüde yanıp sönüyor. Enerji patlamaları her 0,2 saniyede bir tekrarlanıyor.” ifadelerini kullandı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü''ndeki doktora sonrası araştırmacısı Daniele Michilli konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Danielle Michilli, evrende kesin surette periyodik sinyaller yayan çok fazla bir şeyin olmadığına dikkat çekerken, kendi galaksimizde bilinen örnekleri sıraladı. Bu örneklerin deniz fenerine benzer şekilde dönerek salınımlar üreten radyo pulsarlar ve magnetarlar olduğuna dikkat çekti.

Michilli, keşfedilen yeni sinyalin normalden çok güçlü bir magnetar ve pulsar olabileceğini söyledi. Yeni tespit edilen sinyal için şu ifadeleri kullandı:

“FRB 20191221A olarak adlandırılan sinyal şimdiye kadar tespit edilen en uzun ömürlü, en net periyodik örüntüye sahip FRB.”

Sinyalin kaynağına değinen Michilli “Dünya''dan birkaç milyar ışık yılı uzaktaki bir galakside yatıyor.” dedi. Devamında ise şunları söyledi:

EKİP, BU KAYNAKTAN DAHA SONRA ASTROFİZİK SAATİ OLARAK KULLANILABİLECEK DAHA FAZLA PERİYODİK SİNYAL TESPİT ETMEYİ UMUYOR

“Fakat sinyallerin kesin kaynağının ne olabileceği gizemini korusa da gökbilimciler sinyalin bir radyo pulsarından veya bir magnetardan yayılabileceğinden şüpheleniyor. Bunların her ikisi de son derece yoğun, hızla dönen, dev yıldızların çökmüş çekirdekleri olan nötron yıldızlarıdır. Ekip, bu kaynaktan daha sonra astrofizik saati olarak kullanılabilecek daha fazla periyodik sinyal tespit etmeyi umuyor. Örneğin, patlamaların sıklığı ve kaynak Dünya''dan uzaklaştıkça nasıl değiştikleri, evrenin genişleme hızını ölçmek için kullanılabilir.”

İlgili Haberler