Süper Lig’in 24.haftasında dün oynanan ve Galatasaray’ın 1-0 kazandığı Fenerbahçe maçına Ozan Tufan’ın kafayla attığı ancak ofsayt nedeniyle sayılmayan gol damga vurdu. Bu pozisyon sonrası futbolseverler ofsayt kuralını araştırıyor. İşte tüm ayrıntılar…
Ofsaytta Kol Sayılır Mı?
Ofsaytta Kol Sayılır Mı? Futbolun oyun kurallarında yapılan değişiklikleri ülke federasyonlarına göndermiş olan FIFA, ofsayt kuralını da yeniden tanımladı. Baş, vücut ve ayakların, rakip kaleye daha yakın olması avantaj olarak değerlendirilirken, kolların ileride olması ofsayt olarak tanımlanmadı.
FIFA Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilmiş olan 968 nolu sirkülere göre, ofsaytın tanımı, ‘Ofsayt pozisyonunun tanımında, ‘rakibinin kale çizgisine yakın’, kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin çizgisine toptan ve ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Herkes tarafından tartışma konusu olan futbolcunun kolu bu tanıma içerisinde yer almamaktadır. Futbol sporu, baş, vücut ve ayaklarla oynanmaktadır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakın ve orada potansiyel olarak bir avantaj bulunmaktadır. Yalnızca kollar rakibin ilerisinde ise, kazanılması öngörülen bir avantaj yoktur.’ şeklinde açıklandı.
Oyuncu şu pozisyondayken ofsayttadır;
Karşı takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın olduğu durum
Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir;
- Kendi yarı sahasındaysa,
- Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa
- Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa.
- Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse
Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşının topla oynadığı anda hakemin kanaatine göre:
- Oyuna müdahale ederek,
- Rakibe müdahale ederek,
- Bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek aktif oyuna dahil olursa ofsayt olarak cezalandırılır.
Şu şekillerde ofsayt olmaz:
- Taç atışı
- Köşe vuruşu
- Kale vuruşu
OFSAYT TESPİTİ İÇİN VAR HAKEMİ SIRASIYLA NELER YAPIYOR?
1- Topun temas anının işaretlenmesi: VAR tüm dikkatini doğru işaretlemeye verir ve belirlediği temas anı noktasını gösterir. Operatör sorar: “Hocam topa temas anını işaretledim. Doğru mudur?” VAR onaylarsa işaretlenir. Yanlışsa, “1 frame geri veya ileri alalım” gibi uyarılarda bulunur.
2- Savunma oyuncularının işaretlenmesi: Kaleye en yakın uzvu, VAR’ın manuel tespitiyle işaretlenir (el/ kol içermeyen).
3- Hücum oyuncularının işaretlenmesi: Kaleye en yakın uzvu, VAR’ın yine manuel tespitiyle işaretlenir (el/kol içermeyen). Görüleceği üzere bir ofsayt tespitinde VAR hakeminin görüntüler üzerinden 3 manuel işlemi var. Teknoloji diye kamuoyunda bilinen lakin insan gözü olan tespitler. İşaretlemeler tamamlandıktan sonra operatör, VAR’ın nihai onayıyla çizgileri yazılım vasıtasıyla çeker. Kimi ülkede sarı siyah, bizde kırmızı mavi.