Frankenstein ürünler için son söz yargının

Frankenstein ürünler için son söz yargının

Frankenstein ürünler için son söz yargının

TÜRK Sağlık-Sen, Tarım Bakanlığı’nın GDO’lu ürün ticaretini düzenleyen yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a dava açtı. Genel Başkan Önder Kahveci, “AKP iktidarı halka yalan söylüyor. İnsan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek yönetmelik iptal edilmeli. Bu ürünlerin tek faydası, küresel sermayeye sahip şirketleredir” dedi. ‰ 3’te

Frankenstein mahkemelik
Türk Sağlık-Sen, Tarım Bakanlığı’nın GDO’lu ürün ticaretini düzenleyen yönetmeliğine karşı dava açtı. Genetiğiyle oynandığı için Frankenstein olarak nitelenen GDO’lu ürünlerle ilgili son kararı yargı verecek


Türk Sağlık-Sen, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlerin ticaretini düzenleyen Tarım Bakanlığı yönetmeliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Sendika üyeleri ellerinde pankartlar, hormonlu sebze ve meyvelerle Danıştay önünde toplandı.Grup adına açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ’insan sağlığını hiçe sayan, bir milletin 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek’bir yönetmeliğin iptali için toplandıklarını söyledi. Dünyada “Frankeştayn Gıda” olarak adlandırılan GDO’lu gıdaların ’soğuğa dayanıklı olması için domatese balık geni yerleştirilmesi’ gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünler olduğunu belirten Kahveci, “Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar, insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklıklık oluşmasına, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Ayrıca birçok bilim adamı bu ürünlerin böbrek yetmezliğine ve kısırlığa neden olduğunu ifade etmektedir. GDO’lu ürünlerin tek faydası, bol para kazandırdığı küresel sermayeye sahip büyük şirketleredir” diye konuştu.

Halk sağlığı tehlikeye atıldı
Tarım Bakanlığının bu yönetmelikle milletin sağlığını tehlikeye attığını savunan Kahveci, yönetmeliğin derhal iptal edilmesini istedi. Yönetmelikte GDO’lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olması halinde gerekli tedbirleri almakla yükümlü tutulduğunun ve bu konuda tüketiciyi bilgilendireceğinin ifade edildiğini kaydeden Kahveci, “Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden şirketin insafına kalmıştır” dedi. Kahveci, yönetmelikte GDO’lu ürünlerin bebek mamalarında ve küçük çocukların ek gıdalarında kullanımının yasak olduğunun belirtildiğini ifade ederek, “Bu, bebekler dışındakiler ürünleri kullansın anlamına gelir. GDObebeğin mamasında olmayacak ama ona süt veren annesinin gıdasında olacak. Bu nasıl bir ayrım!” diye tepki gösterdi. Yönetmelikte, “GDO’suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz” ifadesinin de yer aldığını anımsatan Kahveci, böylelikle insanların en doğal hakkı olan ne yediğini bilme hakkının ellerinden alındığına dikkat çekti.


Şirketlerin çıkarı halk sağlığına tercih edildi
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, AKP iktidarının GDO’lu ürünlerle ilgili olarak yaptığı açıklamaların ’halka yalan söylemek’ olduğunu belirterek,  “Bu yönetmelikle halkın sağlığı tehlikeye atılıyor. Şirketlerin karları, halk sağlığından üstün tutuluyor. Bu yönetmelik bir skandaldır” dedi. Günaydın, “Bebekler için risk sayılan gıdaların yetişkinler için serbest tüketime konu edilmesi, etiketin yasaklanması gibi hükümler ve GDO’lu ürünlerin her türlü ticaretinin meşru zemine çekilmesi her şeyi açıkça gösteriyor” diye konuştu. Öte yandan TEMA Vakfı da yönetmeliğin iptali için dava açacağını duyurdu.