Fitch Ratings'in Türkiye tahmini piyasalara moral oldu

Fitch Ratings'in Türkiye tahmini piyasalara moral oldu

Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notu görünümündeki olumlu değerlendirmesi piyasalara moral oldu.

Küresel piyasalarda bu hafta, ABD''deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler, korona virüs salgınına ilişkin haber akışı ve açıklanan makroekonomik veriler takip edilirken, yurt içinde gündemin odağında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) faiz kararı ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings''in Türkiye değerlendirmesi vardı.

Dünyada artan emtia fiyatları ve ekonomideki toparlanma beklentilerine paralel yükseliş eğiliminde hareket eden petrol ve bakır fiyatları ile tarım emtia fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon endişeleriyle birlikte tahvil faizlerinin de yükselmesine neden oldu.

FİTCH RATİNGS''İN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ YATIRIMCILARIN MORALİNİ YÜKSELTTİ

Piyasalar kapandıktan sonra açıklanan Fitch Ratings''in Türkiye değerlendirmesi ise yeni haftanın açılışında yatırımcıların moralini yükseltti.

Fitch Ratings, Türkiye''nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi.

Türkiye''nin yeni ekonomi yönetimiyle daha tutarlı ve Ortodoks bir politikaya dönüşünün 2020''de düşen uluslararası rezervlerden, yüksek cari açık ve kötüleşen yatırımcı güveninden kaynaklanan kısa vadeli dış finansman risklerini hafifletmeye yardımcı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Para politikası önemli ölçüde sıkılaştırıldı, uluslararası rezervler istikrar kazandı ve Türk lirası kasım ayı başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 değer kazandı." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verilen açıklamada, Türkiye''nin geçen yılın 3''üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020''de yüzde 1,4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, ülke ekonomisinin 2021''de yüzde 5,7, 2022''de de yüzde 4,7 büyümesinin beklendiği, enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 11''e ve 2022''de yüzde 9,2''ye düşmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

GELECEK HAFTANIN TAHMİNİ

Gelecek haftanın takviminde ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell''ın Senato''da yapacağı sunum ile ABD ve Almanya''da açıklanacak 2020 yılının 4. çeyreğine ilişkin büyüme verileri öne çıkıyor.

FED''İN UTANAKLARI TAKİP EDİLDİ

ABD''de bu hafta, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar takip edilirken, açıklanan öncü verilere göre şubatta PMI, imalat sanayisinde 58,5, hizmet sektöründe 58,9 ile genişlemenin sürdüğüne işaret etti. Ülkede perakende satışların yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde daralması ve haftalık işsizlik başvurularındaki yükseliş ise iyimserliğin güçlenmesini engelledi. Fed''in toplantı tutanakları, ülkedeki ekonomik koşulların uzun vadeli hedeflerin uzağında olduğu ve hedeflere ulaşılıncaya kadar destekleyici politika duruşunun devam etmesi gerektiğini ortaya koydu. Tutanaklardaki, enflasyondaki yükseliş eğiliminin geçici olduğu ve daha çok iş gücü piyasasına odaklanılması gerektiği vurgusu da öne çıktı.

NEW YORK BORSASINDA DOW JONES ENDEKSİ ARTTI

Bu gelişmelerle bu hafta New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,29 artarak 31.494 puanla tüm zamanların en yüksek haftalık kapanış rekorunu kırarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,40 değer kaybetti.

ABD''de gelecek haftanın veri takviminde; salı tüketici güven endeksi ve Fed Başkanı Jerome Powell''ın Senato''da gerçekleştireceği sunum, çarşamba konut satışları, perşembe 4. çeyrek büyüme ve cuma kişisel gelir ve harcamalar verileri öne çıkıyor.

AVRUPA BORSALARINDA KARIŞIK BİR SEYİR İZLENDİ

Avrupa tarafında, beklentileri oldukça aşan imalat sanayi PMI verileri cuma günü pay piyasalarını desteklese de hafta genelinde karışık bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası''nın (ECB) toplantı tutanakları da haftanın öne çıkan konu başlıklarından biriydi.

ECB ocak ayı para politikası toplantısına ilişkin tutanaklarda, Euro Bölgesi’nde enflasyonun hedefinden çok uzakta olduğunun altı çizilerek, güçlü euronun ECB Yönetim Konseyi''ni endişelendirdiği bildirildi.

AVRUPA’DA İSPANYA''DAKİ GÖSTERİLER GÜNDEM OLDU

İtalya''da siyasi krizin Mario Draghi''nin teknokrat hükümeti ile çözülmesi sonrası gözler bu sefer de İspanya''daki gösterilere çevrildi. İspanya''da terörizmi yüceltme ve Kraliyet Ailesi''ne hakaret suçlarından hüküm giyen ve 16 Şubat''ta polis zoruyla cezaevine götürülen rap sanatçısı Pablo Hasel''in serbest bırakılması talebiyle yapılan gösteriler, dördüncü gününü geride bıraktı. Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona ve Valensiya kentlerinde yoğunlaşan izinsiz gösterilere, aşırı sol gruplara bağlı gençler ve üniversite öğrencilerin katılması ile şiddet olaylarının da arttığı görüldü.

Haftalık bazda Almanya''da DAX endeksi yüzde 0,40 değer kaybederken, İngiltere''de FTSE 100 endeksi yüzde 0,52 ve Fransa''da CAC 40 endeksi yüzde 1,23 değer kazandı.

Gelecek hafta; pazartesi Almanya''da Ifo endeksleri, salı Euro Bölgesi''nde enflasyon, çarşamba Almanya''da 4. çeyrek büyüme, perşembe Avro Bölgesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Ayrıca salı Avrupa Birliği (AB) Bakanları Toplantısı ve cuma AB Liderler Zirvesi de gündemde bulunuyor.

ÇİN''DE UZUN TATİL DÖNEMİ BİTTİ

Asya''da Çin piyasalarının resmi tatil nedeniyle perşembe gününe kadar kapalı olduğu haftada, Japonya''da açıklanan verilere göre, çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yüzde 0,6 ile beklentilerin altında geriledi, imalat sanayi PMI ise 50,6 ile son 2 yılın zirvesine çıktı.

Haftanın ilk işlem gününde açıklanan Japonya''nın büyüme verisinin 4. çeyrekte yüzde 3 ile beklentileri aşması sonrası Nikkei 225 endeksi 31 yılın ardından ilk kez 30.000 puanın üzerine çıktı. Nikkei 225 endeksi haftalık bazda yüzde 1,69 değer kazanırken, Güney Kore''de Kospi endeksi yüzde 0,23 ve Çin''de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,12 yükseliş kaydetti.

 

İlgili Haberler