Bayramdan sonra ekmeğe zam geliyor
Türkiye’de 2009’da buğday ve arpa rekoltesindeki artışa karşın kaliteli buğday fiyatlarının hala yüksek olması un ve ekmek zammını gündeme getirdi. Buğday rekoltesindeki artışın un fiyatlarına olumlu yansımayacağını belirten fırıncılar, bu durumun kaliteli ekmeklik buğdayın piyasada yeteri kadar bulunmamasından kaynaklandığını söylüyor. Un fiyatlarında yıl içinde artış yaşanacağını savunan fırıncılar, “Piyasada ucuz, kaliteli unluk buğday bulunmuyor. Piyasadaki kaliteli buğdayın fiyatının yüksek olması una zam yapılması gerektirecek. Şu anda unun çuvalı 35 ile 47 lira arasında alıcı buluyor. Una yapılan zammı ekmeğe yansıtmayı düşünmüyoruz. Un zammını bünyemizden karşılayacağız. Ancak, elektrik ve yakıt zamları bayramdan sonra ekmeğe zammı kaçınılmaz kılabilir” diyor.