ŞEYH Said’in torunu, eski milletvekili Abdülmelik Fırat’ın cenazesi, bugün doğum yeri olan Erzurum’da toprağa verilecek. Cenazenin hastaneden alınması sırasında çok sayıda DTP’li de hazır bulundu.
Fırat toprağa veriliyor
Tedavi gördüğü hastanede vefat eden Şeyh Said’in torunu Abdülmelik Fırat’ın cenazesi bugün Erzurum’da toprağa veriliyor
Şeyh Said’in torunu, eski milletvekili Abdülmelik Fırat’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere doğum yeri olan Erzurum’un Hınıs İlçesi Kolhisar Köyü’ne gönderildi. Partililer ve akrabaları, Fırat’ın cenazesini almak için dün sabah saatlerinde Güven Hastanesi önünde bir araya geldi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Güven Hastanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “halkının mücadelesini ruhunda hisseden Fırat’a karşı herkesin insani ve ahlaki borcu olduğunu” söyledi. Fırat’ın oğlu Abdülkadir Fırat da “halkını hiçbir zaman yalnız bırakmayan” babası için Allah’tan rahmet dileğinde bulundu.
Dehayı kaybettik
Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel ise Fırat’ın Kürt halkının geçen yüzyılda yetiştirdiği en değerli filozoflar ve aydınlardan biri olduğunu söyledi. “Böyle bir dehayı kaybetmek acı veriyor” diyen Bozyel, Fırat’ın arkadaşı olmaktan, onunla aynı düşünceleri paylaşmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Fırat’ın cenazesi yapılan duanın ardından cenaze arabasına konularak toprağa verilmek üzere doğum yeri olan Erzurum’un Hınıs İlçesi Kolhisar Köyü’ne götürüldü. Cenazesinin hastaneden alınması sırasında Abdülmelik Fırat’ın diğer oğlu Abidin Fırat, yakınları, DTP’li Hasip Kaplan ve çok sayıda partili de bulundu. Fırat, bugün öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedilecek. Fırat’ın, dedesi Şeyh Said’in mezarı ise memleketi Erzurum’da değil asıldığı yer olan Diyarbakır’da bulunuyor.
Memleketine gönderildi
Yaşamını yitiren Hak-Par Onursal Başkanı eski milletvekili Abdülmelik Fırat’ın cenazesi Güven Hastanesi önünde toplanan ailesi ve yakınlarının oluşturduğu kalabalık tarafından alınarak Erzurum’a gönderildi.
Abdülmelik Fırat’ın portresi
Abdülmelik Fırat, uzun yıllardır ’Multiple Myelom’adı verilen kan hastalığıyla mücadele etti. Fırat, bir süre önce böbrek yetmezliği gelişince Güven Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 3 gün önce solunum ve yutma problemi ortaya çıkması üzerine yoğun bakım servisine kaldırılan Fırat, önceki gün saat 13.55’te solunum ve dolaşım yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Fırat, 1934’te Erzurum’da doğdu. Babası Şeyh Şahabettin, 1925’te Cumhuriyet tarihinin en büyük isyanını çıkaran Şeyh Said’in yeğeniydi. Fırat’ın sürgüne gönderilen dedeleri Takrir-i Sükun Kanunu’nun kaldırılmasıyla Türkiye’ye geri dönebildi. Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan Fırat, 1957’de Erzurum’dan DP, 1991’de Erzurum’dan DYP milletvekili seçildi. Fırat, kurucusu olduğu Hak ve Özgürlükler Partisi’nin onursal başkanıydı.
Şeyh Said kimdir?
1865’te, o yıllarda Diyarbakır’a bağlı olan Palu ilçesinde doğan Şeyh Said, tarihimizde “Şeyh Said Ayaklanması” nın elebaşısı olarak biliniyor. 1925 yılında Doğu Anadolu’da çıkarılan isyan, hızla genişledi. Şeyh Said’in emri ile tüm telefon ve telgraf hatları kesildi. Şeyh Sait kendisine katılan aşiretlerle Hani’de Türk süvari alayını pusuya düşürüp esir aldı. Şeyh Said, “Kadınlar çıplaktır. Şimdiki hükümet dinsizlik neşretmektedir” şeklinde bildirilerle halkı kendi yanına çekmeye çalıştı. 9 Mart 1925’te Diyarbakır’da toplanan hükümet kuvvetleri, isyanı bastırdı, Şeyh Said maiyetiyle birlikte yakalandı. 45 kişilik İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi. Karar, 29 Haziran 1925’te Diyarbakır’da Siverek kapısında yerine getirildi.