Fındıkkıran AKP!

Fındıkkıran AKP!

Fındıkkıran AKP!

Üretim 39 ilden 13 ile düşürülecek, Karadeniz göç verecek
AKP’nin üreticiyi tüccarın eline düşürecek ’fındık stratejisi’ne öfke çığ gibi büyüyor. AB ve rantçıların isteğine boyun eğen AKP, fındık üreticisini perişan edecek.

Üreticiler şokta
ÖNCE Fiskobirlik’i ardından TMO’yu devreden çıkaran AKP, şimdi de ’kota’ diyerek üretimi yasaklıyor. Hükümetin ’sözde’ desteğini komik bulan üretici isyan etti.


Fındıkçılar meydanlara sığmamıştı
Daha önce de fındık üreticisini hiçe sayan uygulamalara imza atan AKP, 2006 yılında Ordu’da düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edilmişti.

Ve böyle buyurdu AB...
Hükümetin üreticiyi mafyanın eline teslim edecek ’fındık stratejisi’ne tepkiler çığ gibi büyüyor. AB’nin ve rantçıların isteğine boyun eğen AKP, binlerce fındık üreticisini açlığa mahkum edecek

AKP hükümetinin, fındıkta belirlediği üç ayaklı çözüm stratejisi, hem üreticileri hem de siyasetçileri şok etti. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bundan sonra fındık alımı yapmayacağını açıklayan hükümetin fındık üreticilerine “kota” uygulaması da şaşkınlık yarattı. Üretici kuruluşu Fiskobirlik’i, piyasaya 2.5 milyar dolar borç yaptığı gerekçesiyle devreden çıkaran Hükümet, kamu kurumu olan TMO’yu fındık alıcısı tayin etmişti. Yaklaşık iki senedir üreticiden fındık alımı yapan TMO’nun borç tutarı ise 4.5 milyar dolara ulaştı.

‘Komik’ destek
Türkiye’nin 39 ilinde yapılan fındık üretimini 13 ile düşürerek 81 bin üretcinin fındık ağaçlarını sökmeye zorlayan “fındık stratejisi” nde, ürününden vazçmeye zorladığı çiftçiye, ilk yıl 300 lira, bunu takip eden diğer 2 yılda da 150’şer lira ’sözde destek’te bulunacak. Aileleriyle beraber 200 bini bulan fındık üreticileri ödenecek tutarı ’komik’bularak göç için şimdiden bohçasını toplamaya başladı.


Karadeniz 200 bin göç verir
Tarım Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle dokuz maddelik bir soru önergesi veren CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, Hükümetin fındık üreticisini “mafyanın” eline teslim ettiğini söyledi. AKP Hükümeti’nin “fındık” stratejisini “Üreticiyi ve ürettiği fındığı, AB’nin ve fındık üzerinden rant elde etmek isteyen çıkar çevrelerinin eline teslim etmek” olarak özetleyen Rahmi Güner “Hükümet ilk aşamada, üretici kuruluşu Fiskobirlik’i devre dışı bırakma mücadelesi verdi. Daha sonra, fındıkla hiç ilgisi olmayan TMO’yu devreye soktu. Şimdi de üretici mafyanın eline teslim edilmiştir. Zaten Başbakan Erdoğan’ın taktiği buydu. Hükümetin bu kararından sonra Karadeniz boşalır. 200 bin göç vermişti, 200 bin daha verir” diye konuştu.